Kuka pelastaa kuristusotteessa olevat suomalaiset seurat? Palloliitto vetoaa vanhempien maksukykyyn – pääsihteeri kummastelee helsinkiläisseuran ratkaisua

8:02
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva piti EM-kisojen siirtämistä "oikeana ja tärkeänä päätöksenä".

Koronaviruspandemia runtelee myös suomalaista jalkapalloa. Kenen vastuulle ahdingossa olevien pienempien seurojen pelastaminen kaatuu? Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande vaatii kaikilta osapuolilta kykyä tulla vastaan.

Maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösessä pelaava Gnistan ilmoitti seuran taloudellisen tilanteen olevan valtionjohdon toimien myötä "erittäin vaikea". Seura sulkee kenttänsä Oulunkylässä sekä katkaisee sen lämmityksen ja valaistuksen. Yli kymmenen henkeä käsittävät tapahtumat ja tilaisuudet perutaan.

Joukkuemaksut säilyvät rajujen leikkausten keskellä ennallaan. Omatoimiseen harjoitteluun pelaajat ohjeistanut seura vetoaa tiedotteessaan "talkoohenkeen" ja "yhteisvastuuseen", mutta mikä on Palloliiton vastuu?

– Tiedämme, miten iso haaste tämä on. Olemme viimeksi viestineet ministeriön ja muiden lajiliittojen kanssa, että seuroja ja olosuhteita pitää pystyä jeesaamaan. Tämä on meidän viestimme. Jos tilanne pitkittyy, lajiliitoillakin on hankalampaa, mutta lähtökohtaisesti niillä on vakaampi tilanne, Casagrande pyörittelee.

– Annamme huomiseen mennessä lisätietoja, miten asiassa edetään. Ministeriön muskelit ovat kuitenkin huomattavasti isommat kuin lajiliitoilla.

Mahdollisista rahallisista avustuspaketeista Casagrande ei uskalla puhua ennen maaliskuun 30. päivää, jolloin Palloliiton hallitus istuu alas. Yksittäisen seuran ratkaisua ajaa olosuhteet alas pääsihteeri kuitenkin kummastelee.

– Hämmentävää on se, miksi (Gnistanin) kenttä on kiinni. Voisin kuvitella, että tässä kohdassa yhteiskunnalle on äärimmäisen tärkeää, että omaehtoista pienryhmäliikuntaa pystytään tekemään kaikilla olemassa olevilla kentillä. Maalaisjärjellä voisi ajatella, että ne ovat kullanarvoisia tässä hetkessä, Casagrande pohtii.

– Täytyy muistaa, että meillä on melkein tuhat seuraa. Vaikka jakaisimme kaikki rahamme seuroille, se ei välttämättä ratkaise tilannetta. Tarvitsemme isommat hartiat, ja siksi ministeriön toimet tässä asiassa ovat kohtuullisen tärkeitä.

Pääsihteeri lupaa tässä vaiheessa seuroille ainakin erilaisten maksuaikojen pidentämistä.

– Siitä keskustelemme tarkemmin maaliskuun 30. päivä, mutta en uskalla tässä kohdassa hallituksen päätöksiä vielä ennakoida.

– Selvää on, että kaikki osapuolet joutuvat tulemaan nyt toisiaan vastaan. Vetoamme vanhempien osalta tiettyyn solidaarisuuteen seurojen auttamiseksi. Toivomme, että he pystyvät ainakin lyhytaikaisesti maksamaan toimintamaksuja, vaikka valmentaminen tapahtuu käytännössä etänä ja omatoimisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja