Kuka on Jutta Urpilaisen paikalle nouseva 29-vuotias Matias Mäkynen? Poliittisen uran lisäksi hän on musiikkifani, lähiön kasvatti ja perheenisä

5:16
MTV Uutiset Live kävi selvittämässä, millainen mies uusi kansanedustaja Matias Mäkynen on

Jutta Urpilaisen nousu EU-komissaariksi on nostanut eduskuntaan uudeksi kansanedustajaksi SDP:n Matias Mäkysen, joka luovuttanut tänään valtakirjansa. Mutta kuka on 29-vuotias, SDP:n Demokraatti-lehden sivuilla sotuvelhoksi tituleerattu Mäkynen?

Mäkynen on kolmilapsisen perheen esikoinen, joka varttui valisivujensa mukaan Vaasan Ristinummella. Mäkysen äiti on työskennellyt Verohallinnossa asiantuntijana ja isä muun muassa Teollisuusliitossa. 

Mäkynen kuvailee kasvaneensa Ristinummella duunariyhteisön jäseneksi ja oppineensa jo pienenä arvostamaan erilaisia ihmisiä. 

Mäkynen on naimisissa. Hänellä ja hänen vaimollaan Marialla on yhteinen lapsi, Alvar. 

Tuore kansanedustaja opiskelee Helsingin yliopistossa oikeustiedettä ja on viimeistellyt keväällä 2019 oikeustieteen lopputyötään lääkeoikeudesta.

Lisäksi Mäkynen on tehnyt töitä analyytikkona uusien lääkkeiden käyttöönoton parissa. 

Jo kymmenisen vuotta politiikassa

Mäkynen ei nouse Jutta Urpilaiselta vapautuvalle paikalle eduskuntaan sattumalta. Mäkynen lähti politiikkaan jo 18-vuotiaana lukiolaisena, kun halusi tuoda nuorten ääntä päätöksentekoon. 

Seinäjoen Sanomien mukaan Mäkynen on Pohjanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajana jo kolmatta kaksivuotiskautta. Lisäksi hän toimii Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana, Vaasan kaupunginvaltuutettuna ja SDP:n puoluehallituksen jäsenenä. 

Mäkynen on perehtynyt erityisesti talous- ja työllisyys-, sosiaaliturva- ja mielenterveyskysymyksiin.

Mäkynen nousee eduskuntaan siis varasijalta. Hän sai viime kevään eduskuntavaaleissa 3 576 ääntä Vaasan vaalipiiristä. 

Aktiivinen Twitter -käyttäjä

Mäkynen on ollut aktiivinen Twitter -käyttäjä ja kuulunut Twitteriin vuodesta 2010.

Viime kesänä hänen huomionsa on kohdistunut muun muassa opiskelijoiden mielenterveyteen liittyviin kysymyksiin. Hän kommentoikin opiskelijoiden mielenterveyskeskustelua 8. heinäkuuta seuraavasti:

"Kaikki täytyy nykyään kyetä esittämään yksinkertaisella taloudellisella kaavalla, eikä mt-ongelmat ilmiönä välttämättä siihen taivu".

Hän linkitti samaiseen twiittiin Helsingin Sanomien toimittajan näkökulmajutun mielenterveysaiheesta.

Jalkapallointoilija ja musiikkifani

Omilla vaalisivuillaan Mäkynen kertoo innostuneensa jalkapallosta ja musiikista jo lapsena. Harrastukset ovat pysyneet pääosin samoina aikuisiällä.

Mäkynen kommentoi kesäkuun alussa Iltalehdelle vapaa-ajan harrastuksiaan, vaikkakin hän mainitsee keskittyneensä viime aikoina politiikkaan.

– Jalkapallo ja musiikki ovat vapaa-ajan harrastuksiani ja intohimoni. Olen järjestellyt festivaaleja Vaasassa, mutta viime vuodet olen keskittynyt politiikkaan. Olen intohimoinen maailmanparantaja, joka on kiinnostunut jokaisen ihmisen henkilökohtaisesta tarinasta, Mäkynen kuvaili itseään Iltalehdelle kesäkuussa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja