Kuivattuja kasviksia ja muuta makeaa

Kuivatut hedelmät ja kasvikset tuovat vaihtelua herkutteluhetkiin. Parasta kuivattamisaika on keväästä syksyyn, kun tuotteet ovat nuoria. Toki kuivattaminen onnistuu myös talviaikaan.

Sisätiloissa ilmavassa paikassa voi kuivata teeaineksia tai mausteyrttejä pieniin nippuihin sidottuina. Tuotteet voi myös kuivattaa vaakatasossa kehikkoon pingotetun nailonverkon tai kuitukankaan päällä. Kehikko on hyvä sijoittaa niin, että ilma pääsee kiertämään vapaasti myös kehikon alapuolella. Sisä- tai huoneilmassa kuivaamisen onnistuminen riippuu paljon säästä. Kostealla ilmalla kuivattamisen onnistumiseksi kannattaa turvautua lisälämmönlähteisiin. Kehikon sijoittaminen patterin päälle auttaa jo asiaa. Usein paras tapa on kuitenkin turvautua sähkölieden uuniin.

Sähköuunissa ohuet viipaleet kuivuvat rapsakoiksi

Uunissa kuivattaessa on erityisen tärkeää tarkkailla uunin sisälämpötilaa, joka ei saa missään tapauksessa nousta yli 50 asteen. Uuninluukku tulee pitää raollaan ilmankierron ja kosteuden poistumisen varmistamiseksi. Ruokalusikka uuninluukun suulla pitää luukun riittävästi raollaan. Uuniin voi valmistaa sopivan tiheäverkkoisen ritilän, jotta ilma pääsee kiertämään myös tuotteiden alapinnalla.

Mitään tarkkoja aikoja kuivaamiselle ei voi antaa, sillä kuivattamisaika riippuu pitkälti tuotteiden ohuudesta, kypsyysasteesta ja kosteudesta. Tuotteen kuivuuden tuntee parhaiten käsin tunnistelemalla. Yrtit ovat riittävän kuivina murenevia, marjat, kasvikset ja sienet kovia, hedelmät nahkeita.

Aloittelijan kannattaa kuivaamiseen kokeilla hedelmiä (ananas, omena, banaani, päärynä, appelsiini), kasviksia (porkkana, sipuli, valkosipuli, paprika, muut juurekset) tai yrttejä. Oleellisinta uunissa kuivaamisessa on käyttää täysin vahingoittumattomia, kypsiä tuotteita ja viipaloida ne ehdottoman ohuiksi sekä kuivata mahdollisimman alhaisessa lämmössä. Tuotteet kuoritaan aina ennen kuivaamista ja mahdolliset siemenet tai siemenkodat poistetaan. Mitä ohuemmaksi tuotteen pystyy viipaloimaan sitä varmemmin kuivaaminen onnistuu. Ohut tuote myös kuivaa nopeammin.

Hedelmiä kuivatettaessa niille ripotellaan usein tomusokeria, värin ja kauniin kiillon aikaansaamiseksi. Tomusokeri lisätään usein heti kuivaamisen alkuvaiheessa. Kasviksille voi lisätä suolaa.

Paljon kuivattuja kasviksia ja hedelmiä käyttävien kannattaa harkita sähkökäyttöisen kuivurin hankkimista. Kuivurissa tuotteet kuivuvat nopeammin ja ilmanvaihdosta tai lämpötilasta ei tarvitse huolehtia niin tarkkaan.

Lue myös:

    Uusimmat