KSML: Vastaanottokeskuksista jo 28 kantelua – kantelijoina itse turvapaikanhakijat

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty tänä vuonna jo 28 kantelua vastaanottokeskusten toiminnasta, uutisoi Keskisuomalainen. Yksikään oikeusasiamiehen tekemästä 21 ratkaisusta ei ole johtanut toimenpiteisiin. Loput tehdyistä kanteluista on edelleen käsittelyssä.

– Tutkitut kantelut eivät ole johtaneet oikeusasiamiehen toimenpiteisiin, koska ei ole löytynyt syitä epäillä lainvastaista toimintaa vastaanottokeskuksissa, kertoo oikeusasiamiehensihteeri Elina Castrén eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Lehden mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vastaanottokeskuksien toiminnassa voisi olla puutteita. Oikeusasiamies jätti osan kanteluista tutkimatta, koska samasta aiheesta oli vireillä tutkinta Maahanmuuttovirastossa tai ministeriössä, lehti kertoo.

Pääosan kanteluista ovat tehneet turvapaikanhakijat itse. Castrénin mukaan suurin osa kanteluista koski kohtelua ja olosuhteita vastaanottokeskuksissa. 

– Kanteluissa on kerrottu vastaanottokeskusten henkilökunnan ja vartijoiden epäasiallisesta käytöksestä sekä kielloista, joille kantelun tehneet eivät ole nähneet perusteita, hän sanoo.

Useissa kanteluissa on lisäksi valitettu siitä, etteivät turvapaikanhakijat ole päässeet omasta mielestään hoitajan ja lääkärin vastaanotolle tarpeestaan huolimatta.


Lue myös:

    Uusimmat