KRP selvitti Al-Taeen kirjoitusten laillisuutta jo viime kuussa – ei epäillä rikosta

7:41
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin kommentoi Al-Taeen tilannetta medialle.

Keskusrikospoliisi päätti jo huhtikuussa, ettei SDP:n kansanedustajaa Hussein al-Taeeta ole syytä epäillä rikoksesta hänen vanhojen kirjoitustensa takia. Rikosilmoituksen oli tehnyt KRP:lle yksityishenkilö. KRP teki asiasta selvityksen ja päätyi siihen, että esitutkintaa ei aloiteta.

Selvitys on tehty ennen kuin Valtakunnansyyttäjänvirasto (VKSV) pyysi toukokuussa poliisia selvittämään, onko al-Taeen Facebook-kirjoituksista syytä aloittaa esitutkinta. Kyse oli tuoreen kansanedustajan vuosien takaisista Facebook-kirjoituksista, joissa hän solvasi muun muassa sunnimuslimeja, homoja, somaleja ja juutalaisia.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoi tuolloin, että myös VKSV:lle tehdyn tutkintapyynnön oli tehnyt yksityishenkilö. Pian tämän jälkeen SDP tiedotti, että al-Taee on ollut sairaalahoidossa ja että tämä on sairauslomalla.

VKSV:n pyynnössä ei ole kyse samasta tutkintapyynnöstä, jota KRP käsitteli. STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Mantilaa kommentoimaan sitä, riittääkö KRP:n selvitys virastolle vai voidaanko kirjoitukset tutkia vielä uudestaan.

Valheiden vyyhti

Tuore kansanedustaja al-Taee astui viime viikolla julkisuuteen ja pyysi anteeksi vuosien takaisia Facebook-kirjoituksiaan.

STT kysyi al-Taeelta kirjoitusten kuvakaappauksista jo viime vuoden marraskuussa, jolloin hän työskenteli konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Al-Taee kiisti silloin kirjoitukset ja epäili kuvien aitoutta.

– En tunnista sanoja omakseni, eivätkä istu arvoihini millään lailla. Tuntuu omituiselta, että joku tarkoituksenhakuisesti pyrkii kyseenalaistamaan agendojani tällä tavalla. Minusta tässä on selkeä mustamaalausyritys. STT:n on hyvä tarkkaan pohtia tässä, että miten se ei tule käytetyksi välineenä minun tai kenenkään muun maineen tai työn kyseenalaistamiseen ilman tolkullista näyttöä, al-Taee kirjoitti marraskuussa sähköpostissaan STT:lle.

Viime viikolla al-Taee myönsi blogissaan kirjoitusten olevan aitoja. Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi, että al-Taeen anteeksipyyntö SDP:n eduskuntaryhmälle riittää eikä hänelle ole näillä näkymin luvassa muita seuraamuksia eduskuntaryhmän puolelta.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja