Krp: Hausjärven selvittämättömiin hiekkakuoppasurmiin liittyy neljäskin tapaus

8:43

Hausjärven selvittämättömiin naismurhiin 1990-luvun alussa liittyy neljäskin tapaus, kertoi krp:n rikoskomisario Olli Töyräs keskiviikkoillan Rikospaikka-ohjelmassa.

Rikossarjassa on kyse naisiin kohdistuneista rikoksista, joita yhdistää tekopaikka, uhrien tausta ja tekotapa.

Marraskuussa 1990 nyttemmin kuollut Helena Meriläinen, 39, odotti junaa Järvenpään asemalla, kun paikalle tullut mies tarjosi hänelle kyytiä Riihimäelle. Matkalla mies tarjosi pillereitä ja alkoholia ja ajoi Hikiällä sijaitsevan hiekkakuopan tuntumaan. Siellä mies pahoinpiteli Meriläisen, joka pääsi kuitenkin pakoon.

– Mies oli sanonut, että tällä kertaa ei onnistunut. Tämä oli Hellun kertomus kuulustelussa, Töyräs kertoo.

Sadistista väkivaltaa

Huhtikuussa 1990 niin ikään tummatukkainen Tuula Lukkarisen, 28, ruumis löydettiin saman hiekkakuopan lähistöltä. Töyräs kuvaa tekotapaa sadistiseksi. Viimeiset varmat havainnot Lukkarisesta oli Järvenpäästä, mutta hän saattoi olla katoamispäivänä myös Riihimäellä.

Ruumis löytyi Hikiäntie 729 risteyksestä lähtevän metsätien varrelta noin 150 metrin päästä.

Huhtikuussa 1993 Maarit Haantie, 39, katosi jäljettömiin. Viimeinen havainto tästä tummatukkaisesta naisesta on Järvenpään Zapata-ravintolan edustalta. Naisen käsilaukku löytyi myöhemmin Hyvinkäältä ravintolasta. Naisen ruumista on etsitty hiekkakuopan alueelta tuloksetta.

– Sarjamurhaaja on minulle ehkä vieras sana, mutta nämä henkilöt, joita on tavoiteltu, ovat saman oloisia, saman ikäisiä, tummatukkaisia. Tekotapa eli kyydin ja alkoholin tarjoaminen on sama ja löytöpaikka on samalla alueella. On hyvin mahdollista, että kyse on samasta tekijästä.

Neljäs tapaus

Töyräs kertoo neljännestäkin tapauksesta Järvenpäässä.

– Vuonna 1989 tapahtui myös samanlainen kyydin tarjoaminen. Kolmekymppinen nainen oli tulossa ravintolasta. Hän oli humalassa. Mies tarjosi kyytiä ja kyydin aikana naiselle tarjottiin alkoholia ja pillereitä. Matka päätyi metsäalueelle.

Nyt jo kuollut nainen ei koskaan itse kertonut tapauksesta poliisille, vaan sen toi esiin uhrin äiti luettuaan tapauksista tiedotusvälineistä.

– On kolme tapausta ja sitten tämä neljäs. Missä on viides, kuudes ja seitsemäs?

Keskusrikospoliisi kaipaa yhteydenottoja erityisesti sellaisilta, joilla on itsellään kokemuksia kyytitarjouksista tai tietävät jollekin muulle sattuneesta vastaavanlaisesta tapauksesta.

Krp:n vihjepuhelin on 0295418622 ja sähköposti: rikosvihje.krp@poliisi.fi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja