Mainos

KRP haluaa nähdä väärennetyt suomalaispassit

Suomen viranomaiset haluavat arvioida minkä laatuisia passiväärennökset ovat. Suomi pitää passeja erittäin vaikeasti väärennettävinä.

Suomen keskusrikospoliisi pyytää Britannialta lisätietoja suuresta suomalaisten passiväärennösten löydöstä, kertoo MTV:n uutiset. Brittipoliisi kertoi eilen löytäneensä kotietsinnässä 1800 väärennettyä passia, joista suomalaisia oli yli 500 kappaletta.

Suomi pitää nyt 10 vuotta käytössä olleita passeja hyvin vaikeasti väärennettävinä. Vuonna 1997 otettiin käyttöön ns.polykarbonaatti-henkilötietosivu EU-passin myötä. Siinä kovan kuoren alla on henkilötietojen lisäksi paljon turvatekijöitä, joiden ominaisuuksia ei kerrota. Vuonna 2004 sivun turvaluokitusta kohennettiin edelleen. Keskusrikospoliisi ja sisäministeriön poliisiosasto ovat siksi halukkaita tutkimaan, millaisia tiistaina Britanniassa löytetyt 550 suomalaispassiväärennöstä ovat.

Väliaikaiset passit helpompi väärentää

Sisäministeriön mukaan varsinaiset passit ovat väärennösten kannalta vaikeita. Sen sijaan ns. väliaikaiset, esimerkiksi vain vuodeksi myönnettävät passit ovat paljon helpompia väärennettäviä. Väliaikaiset passit kirjoittaa poliisi ja niissä polykarbonaattisivua ei ole.

Viime vuoden lopulla lyhytaikaistenkin passien sivut laminoitiin. Kun väliaikaisia passeja ennen myönnettiin kaikista passeista 10 prosenttia, määrä rajattiin kolmeen.

KRP kertoo MTV:n uutisille, että lyhytaikaisia passeja on hävinnyt jonkin verran.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.