Kristillisdemokraattien avustaja otti huikan jäähdytysnestettä ja päätyi sairaalaan juomaan laimennettua pirtua litran kannusta

Kristillisdemokraattien ryhmäavustaja Jukka Salmi otti maanantaina huikan jäähdytysnestettä ja päätyi sairaalaan juomaan viinaa litran kannusta.

Kyllä, luit oikein.

Salmen alkuviikko sai hurjan käänteen, kun mies joi epähuomiossa etyleeniglykolia, eli auton jäähdytysnestettä.

Ennen maanantain tapahtumia Salmi oli valmistautunut jäähdytysnesteen äkilliseen loppumiseen varaamalla punasävyistä nestettä pullollisen autoonsa. Pullovalinta oli kuitenkin poikkeuksellisen epäonninen, sillä siinä oli aiemmin ollut punaista Jaffaa.

Tapahtui inhimillinen erhe.

– Olin unohtanut asian ja jossain kohti katsoin, että se on limua. Otin siitä sitten kulauksen, Salmi kertoo.

Juoma maistui erikoiselle. Ensin tuli epäusko. Oliko sokeriliemi muka voinut pilaantua pullossa? Muisti alkoi palautua kurkussa pistävän poltteen myötä.

– Ajattelin, että kuinkakohan myrkyllistä tämä mahtaa olla.

– Pähkäilin siinä, että varmaan on parempi lähteä sairaalaan. Soitin samalla myrkytyskeskukseen ja sieltä selvisi, että aine on todella vaarallista. He komensivat minut nopeasti sairaalaan kaikkien jonojen ohi.

Vain desi voi tappaa

Työterveyslaitoksen mukaan jäähdytysnesteissä käytetty etyleeniglykoli voi aiheuttaa juotuna vakavan myrkytyksen. Elimistöön päädyttyään aine aiheuttaa perinteistä humalaa muistuttavia oireita, mutta ajan kanssa myös hengitysvaikeuksia, sydämen vajaatoimintaa sekä munuaisten vajaatoimintaa.

Tappava annos on 70-kiloiselle aikuiselle keskimäärin vain noin reilun desin suuruinen.

Salmen onneksi huikka jaffapullosta oli ollut ilmeisen maltillinen, sillä sairaalan kokeissa ainetta löydettiin miehen verestä vain pieniä määriä.

– Siinä oli mukana hyvää tuuria, kun aine voi vaikuttaa niin voimakkaasti.

Hoitotoimenpiteisiin oli kuitenkin ryhdyttävä – kuten aina, kun etyleeniglykolimyrkytystä epäillään. Salmen mukaan lääkäri määräsi hänelle akuuttiin hoitoon litran kannun laimennettua viinaa.

– Sain sitä heidän yli 90-prosenttista pirtuaan, joka oli lantrattu appelsiinimehulla. Jokin vahva paukku olisi varmaan voinut maistua samalta, mutta minä jouduin vetämään sitä kannullisen.

Alkoholilla ehkäistään etyleeniglykolin myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden syntyminen elimistössä.

– Jokainen, joka on joskus juonut alkoholia tietää, että miten tuollainen määrä kihahtaa päähän.

"On tullut kuittailua"

Salmi toipui ilman vakavampia myrkytysoireita. Mojovalta kankkuselta hän ei kuitenkaan säästynyt.

– Eilinen päivä oli kyllä kaiken kaikkiaan – noh, huono olo oli. Koitin ehkä hieman yliherkkänä kuulostella, että olisiko aineen juomisesta tullut oireita, mutta onneksi ei tullut mitään. Olen toipunut hyvin ja selvisin varmaan säikähdyksellä.

Nyt Salmi on jo palannut arkeen. Maanantain tapahtumat ovat silti vielä tuoreena mielessä. Siitä ovat osaltaan pitäneet huolen Salmen tuttavat.

– Tässä on nyt saatu sopiva annos häpeää. On tullut kuittailua, mutta tietysti vain hyvällä huumorilla.

Salmi nauraa tapahtuneelle jo itsekin. Hän kertoo kuitenkin kokeneensa eräänlaisen herätyksen ja toivoo, että myös muut ottaisivat opiksi hänen edesottamuksestaan.

– Toivon, että ainakin joku tätä lukeva ihminen katsoisi, että löytyykö jäähdytysnestettä esimerkiksi autotallista ja varmistaisi, ettei se ole lasten ulottuvilla.

– Myrkky tulisi sijoittaa niin, ettei siihen pääse käsiksi, kun yksikin maisti voi olla hengenvaarallinen.

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.