Kristersson suostuu tapaamaan Orbánin Budapestissa – mutta ei välttämättä ennen Nato-jäsenyyden ratifiointia

Unkarin parlamentin puhemies ei pidä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia kiireellisenä 2:06
Katso video: Unkarin parlamentin puhemies ei pidä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia kiireellisenä.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on kertonut suostuvansa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kutsuun saapua Budapestiin keskustelemaan maiden välisistä asioista.

Kristerssonin mukaan tapaaminen voidaan järjestää Budapestissä molemmille sopivana ajankohtana. Hän ei tarkenna, olisiko menossa Budapestiin ennen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia vai sen jälkeen.

Kristerssonin mukaan mahdollisuus keskusteluihin tarjoutuu myös Brysselissä helmikuun alussa järjestettävässä EU:n huippukokouksessa.

Kristersson kertoo olevansa Orbánin kanssa samaa mieltä siitä, että maiden välisen vuoropuhelun lisääminen olisi hyödyllistä. Kristersson painottaa, että Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyminen Unkarin parlamentissa loisi pohjan suhteiden viemiselle eteenpäin.

"Ei ole mitään neuvoteltavaa"

Orbán kutsui ruotsalaiskollegansa Budapestiin tiistaina keskustelemaan muun muassa "tulevasta yhteistyöstä turvallisuuden ja puolustuksen puitteissa liittolaisina ja kumppaneina". 

Kristerssonille suunnatussa kirjeessä ei mainittu, että kyse olisi neuvotteluista, mutta viestipalvelu X:ssä Orbán kirjoitti, että tarkoituksena olisi nimenomaan neuvotella Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

Kristersson sanoo ruotsalaislehti Aftonbladetille, ettei Ruotsi tule neuvottelemaan Nato-jäsenyydestään.

– Ei ole mitään neuvoteltavaa. Olemme valmiita Natoon, Kristersson kommentoi lehdelle.

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kommentoi aiemmin tällä viikolla, ettei näe mitään syytä neuvotella Nato-jäsenyydestä Unkarin kanssa. Dialogia maat sen sijaan voivat Billströmin mukaan käydä.

Unkarin pääministeri Orbán sanoo hallituksensa tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä 2:10
Katso myös: Unkarin pääministeri Orbán sanoo hallituksensa tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Lue myös:

    Uusimmat