Mainos

Kreikka pitää asuntovelallisen tyytyväisenä

(Lehtikuva)

Kreikan kriisi voi natisuttaa euroalueen liitoksia, mutta suomalaiselle asuntovelalliselle ongelmista on pikemminkin hyötyä. Ekonomistien mukaan Kreikan ongelmat hillitsevät korkojen nousua.

- Edessä on hidas talouskasvu euroalueella. Ei Euroopan Keskuspankki silloin voi lähteä korkoaan nostamaan, sanoo Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila.

Nordea ennustaa EKP:n ensimmäistä koronnostoa maaliskuulle. Vielä alkuvuodesta ajankohtana pidettiin tammikuuta.

- Lyhyhyellä tähtäyksellä Kreikan kriisi voi olla hyväkin asia, mutta ei sillä pidemmällä ajalla juurikaan ole merkitystä asuntovellliselle, sanoo Nordean pääekonomisti Martti Nyberg.

Markkinakorkoihin on kuitenkin odotettavissa pientä nousua jo kesällä, kun Euroopan Keskuspankki alkaa periä takaisin markkinoille pumppaamaansa rahaa. Heinäkuussa erääntyy suurin erä 442 miljardia euroa ja silloin lyhyet markkinakorot alkavat Nybergin mukaan nousta ohjauskoron yläpuolelle.

Esimerkiksi kolmen kuukauden Euribor on tällä hetkellä vajaassa 0,7 prosentissa, kun Euroopan Keskuspankin ohjauskorko on tasan 1,0 prosenttia.

Asuntojen hintojen nousu on keväällä ollut voimakasta. Sammon Lauri Uotilan mukaan asuntojen hintojen voi tästä eteenpäin odottaa pysyvän paikallaan tai laskevan hieman.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.