Mainos

Kreikan Varoufakis tyrmää puheet lainaneuvottelujen kariutumisesta

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis pitää puheita lainaneuvottelujen kariutumisesta vastuuttomina.

– Olemme vaarallisen lähellä mielentilaa, jossa hyväksytään onnettomuus. Sanoin kollegoilleni, ettei kyseistä ajattelua pidä hyväksyä, Varoufakis sanoi Luxemburgissa euroryhmän kokouksen jälkeen.

Tukiohjelman erääntyessä euromaiden johtajat ovat alkaneet puhua avoimesti Kreikan maksukyvyttömyydestä. Myös Kreikan keskuspankki varoitti tällä viikolla harvinaisen suorasanaisesti neuvottelujen epäonnistumisen seurauksista. Keskuspankin mukaan Kreikan maksukyvyttömyys johtaisi paitsi euroeroon, todennäköisesti myös lähtöön EU:sta.

Kreikkalaislähteet ovat koko kevään ajan vakuuttaneet sovun olevan aivan lähellä. Tällä on yritetty rauhoitella markkinoita ja estää levottomuutta, joka ruokkii talletuspakoa kreikkalaispankeista.

Talletuspako on kiihtynyt tällä viikolla, kun neuvottelut jämähtivät pahaan takalukkoon. Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan keskuspankki varoitti euroryhmää tilanteesta ja arvioi, että kreikkalaispankit eivät välttämättä voi aukaista oviaan maanantaina. EKP kiistää väitteen.

Reutersin mukaan kreikkalaispankeista on vedetty kolmen päivän aikana talletuksia kahden miljardin euron edestä, mikä on moninkertainen summa tätä edeltäviin viikkoihin verrattuna.

– En voi vahvistaa näitä lukuja, mutta tämä on totta kai huolestuttavaa. Jos ihmiset vetävät rahojaan pankista, he ovat hyvin huolissaan tulevaisuudesta, sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kokouksen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.