Mainos

Kreikalta uhkaa loppua aika

Neuvotteluissa Kreikan lainaohjelmasta ollaan jälleen kerran luisumassa yliajalle ohi neuvottelutakarajojen, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen STT:lle.  

Heiskasen mukaan vaikuttaa yhä epätodennäköisemmältä, että tilanteeseen löydettäisiin ennen kuun loppua ratkaisu, joka saataisiin vietyä läpi myös Kreikan parlamentissa.  

Viikon alussa hetkeksi herännyt toiveikkuus umpisolmun aukeamisesta haihtui Heiskasen mukaan jo eilen, kun euroalueen valtiovarainministerien kokoukseen ei ollut tarjota pohjaluonnosta, jonka perustalta sovusta olisi voitu neuvotella.  

– Toiveikkuus on rapissut. On hankala nähdä, miten määräaikaan mennessä sopuun päästäisiin.  

Kreikan on määrä jatkaa neuvotteluja lainoittajiensa kanssa tänään aamulla, ja euroalueen valtiovarainministerien kokoontua myöhemmin iltapäivällä.

Ratkaisua runnottu läpi yön

Neuvottelut Kreikan lainaohjelmasta jatkuivat Kreikan ja sen lainoittajien kesken yömyöhään Brysselissä. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras poistui troikan kanssa käydyistä neuvotteluista hieman ennen aamukolmea Suomen aikaa.  

Yön neuvottelusaavutuksista ei toistaiseksi ole kerrottu julkisuuteen. Kansainvälisille uutistoimistoille puhuneiden kreikkalaislähteiden mukaan Kreikan hallitus on kuitenkin pitänyt tiukasti kiinni näkemyksistään.  

Kreikka toi tällä viikolla uusimman esityksensä tukilainan maksuehdoista velkojien arvioitavaksi. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kuitenkin tyrmäsi osan Kreikan ehdottamista toimista.

IMF:n mukaan Kreikan esittämät ratkaisut keskittyvät liiaksi veronkorotuksiin, jotka jarruttavat talouskasvua. Kreikka taas ei ole valmis leikkaamaan menoja vaaditulla tavalla.  

– IMF:n ja velkojien vaatimukset ovat tiukkoja. Jonkinlainen kompromissi on vielä mahdollinen, mutta myös Kreikan on siinä vaiheessa joustettava, Heiskanen sanoo.

Tiistain takaraja lähestyy - Kreikka asialistalla kauan

Kreikka on ajautumassa maksukyvyttömäksi, ellei sopuun päästä ennen tiistaita.  

– Silloin tulee Kreikan pankkisektorin kanssa vaikeaa. On Euroopan keskuspankista kiinni, millaisia päätöksiä se tekee, Heiskanen sanoo.  

Talletuspaon takia EKP on joutunut nostamaan miltei päivittäin Kreikan pankkien hätärahoitusta koskevaa rajaa estääkseen Kreikan pankkeja kaatumasta. Heiskasen mukaan jopa maksukyvyttömyyteen ajautuneen Kreikan kanssa neuvotteluja voidaan yhä jatkaa, vaikka se merkitsisikin tilanteen kriisiytymistä entisestään.  

Selkeää takarajaa sille, milloin neuvottelut käyvät mahdottomiksi, ei Heiskasen mukaan voi tässä vaiheessa piirtää.

– Täytyy muistaa, että tässä neuvotellaan Kreikan toisen tukipaketin lopusta ja se on vain pieni askel eteenpäin. Kreikka ei poistu asialistalta vielä pitkään aikaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.