Mainos

Köyhyystutkija: Velkaköyhät unohdettu

Köyhyystutkija Veli-Matti Ritakallio arvelee, että sosiaalipolitiikka on jättänyt viime vuosien velkaköyhyyden uhrit oman onnensa nojaan, jopa lähelle nälkärajaa. Suomeen saattaakin olla nyt syntymässä kokonaan uudentyyppinen alaluokka.

Ritakallio sanoi tänään Turun yliopistossa Edistyksen Päivillä, että Suomessa on 1990-luvulla syntynyt uusköyhyyden uusi versio ns. velkaköyhyys.

-Velkaköyhyysongelma syntyy yleensä niin, että taloutensa tiukoille asettaneen henkilön tulot yllättäen laskevat tai menot yllättäen nousevat. Tyypillisessä tapauksessa velkaköyhyys aiheutuu työttömyyden ja asuntovelkarasitteen yhteensattumana.

-Tuloksena on jopa nälkärajan lähelle johtava ahdinko. Verorahoin kustannettu sosiaalipolitiikka on jättänyt velkaköyhyyden uhrit kokolailla oman onnensa nojaan, tutkija muistuttaa.

Tutkija pelkää uuden alaluokan synymistä

Ritakallio pelkää, että pitkäaikaistyöttömyys on alkua uuden alaluokan syntymiselle.

-Tulevaa yhteiskunnallista kehitystä pohdittaessa on tärkeätä muistaa, että, että juuri tämän suuren työmarkkinoiden kannalta "tarpeettomien" ihmisten joukon synty on ollut siemen ns. uuden alaluokan ongelmille Yhdysvalloissa ja lisääntyvässä määrin myös Euroopassa.

-Pitkällä aikavälillä köyhyysnäkökulmasta pahimpana uhkakuvana pidänkin pitkäaikaistyöttömyyteen kytkeytyvää yhteiskunnan monilla tasoilla ilmenevää jakautumisprosessia. Köyhyys on aina yksilöllinen tragedia, mutta uuden alaluokan synty merkitsee kokonaan uudenlaisen yhteiskunnan syntyä, korostaa Ritakallio.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.