Mainos

Kovaa kieltä eduskunnassa - kiista miehen oikeudesta synnyttää

Eduskunta on kiistellyt sukupuoltaan naisesta mieheksi vaihtaneen oikeudesta synnyttää. Aihe nousi esiin keskustelussa hallituksen ihmisoikeusselonteosta.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz arvosteli salissa STM:n valmistelemaa lakiesitysta ja asian nostamista "valtavaksi ihmisoikeusongelmaksi". Tällä hetkellä mieheksi sukupuoltaan vaihtaneelta edellytetään sterilisaatiota.

– Päästään siis tilanteeseen, että miehenkin pitää voida synnyttää. Minä itse en missään tapauksessa kannata tätä uudistusta ja kehotan hallitusta olemaan antamatta eduskunnalle tälläistä uudistusta. 

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen puolestaan kimmastui Zyskowiczille perustelun puuttumisesta. 

– Hän ei kyennyt perustelemaan sitä, miksi sukupuoltaan korjanneen henkilön pitäisi olla lisääntymiskyvytön tämän toimeenpiteen ehtona. 

Kokoomusedustaja sai tukea perussuomalaisten Mika Niikolta ja Pentti Oinoselta.

– Ihmisestä lähti toinen ominaisuus pois silloin, kun korjataan. Ei me voida molempia ominaisuuksia ruveta yhteiskunnan varoilla ylläpitämään, Niikko sanoi. 

– Kun tulin kuusi vuotta sitten eduskuntaan, en voinut ikimaailmassa kuvitella, että tässä salissa hallituksen esityksessä vaaditaan, että mies saisi synnyttää. Tämähän on järkyttävää, Oinonen pauhasi. 

Tynkkynen haastoi edelleen Zyskowiczia. 

– Mikä tarkalleen ottaen on se haitta oikeusvaltiossa ja vapaassa yhteiskunnassa, jos sukupuolensa korjannutta ihmistä ei valtio edellytä lisääntymiskyvyttömyyteen. Miten se haittaa minun elämääni tai miten se haittaa edustaja Zyskowiczin elämää? Miten se haitaa kenenkään muun elämää? 

Zyskowiczin mukaan hän ei pysty esittämään parempaa perustelua.

– Se on minun ajattelutapani ja maailmankuvani kannalta vieras ja outo ajatus, että miehen pitää voida synnyttää. 

Kokoomusedustajan mukaan myös vihreiden perustelut ovat huonot. Zyskowicz viittasi Vihreiden nuorten aloitteeseen lukumääräneutraalista avioliitosta. 

– Nyt voi ihan yhtä hyvin kysyä, mitä haittaa siitä on edustaja Tynkkyselle tai minulle, jos kaksi miestä ja kolme naista haluaa muodostaa yhdessä avioliiton. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja