Kova paljastus kulisseista: SM-liigan toiminnasta epäilys - asiantuntijat kehottaneet hakijaseuraa varovaisuuteen

SM-liigaan pyrkivä TUTO Hockey on toimittanut lisenssitoimikunnalle liitteet hakemuksen lisäselvityspyyntöihin liittyen. Yhteen merkittävään kysymykseen TUTO jätti vastaamatta. Seuraa on varoitettu asiantuntijataholta, että SM-liiga saattaa syyllistyä kilpailulain vastaiseen toimintaan.

TUTO tiedotti torstai-iltana toimittaneensa lisenssihakemuksen lisäselvityspyynnöt lisenssitoimikunnalle. Seuran hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää selventää MTV Urheilulle, että osakkeen lunastamiseen ja sen arvoon liittyviin kysymyksiin ei Liigalta vastauksia herunut, joten joitakin keskeisiä kohtia oli jätettävä tyhjäksi. 

– Jätimme vastaamatta niihin asioihin, mitä kysyimme Liigalta, eli liittyen liigaosakkeen lunastamiseen. Laitoimme liitteeksi kirjelmän siitä, miksi emme voi nyt ottaa kantaa.

Haanpää korostaa, että liigaosakkeen arvon määräytymistä koskevat kysymykset ovat tällä hetkellä hyvin akuutteja TUTOlle. MTV Urheilu pyysi perjantaina kommenttia SM-liigalta sen vastaamattomuuteen liittyen. Pian tämän jälkeen SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen oli yhteydessä turkulaisseuraan puhelimitse. Haanpää vahvistaa, että osapuolten välille on sovittu etäpalaveri ensi viikolle.

– Pahimmassa tapauksessa tämä on meille kynnyskysymys. Tarvitaan selvyys, että mikä on peruste, että miten markkina-arvon mukaisesti voitaisiin määrittää se osakkeen arvo. 

Varoitus asiantuntijoilta

TUTO yllätti kaikki hakemalla liigalisenssiä – tällaisia ehtoja Liigaan vaaditaan 2:40
TUTO yllätti kaikki hakemalla liigalisenssiä – tällaisia ehtoja Liigaan vaaditaan.

Seura on saanut hakemusprosessin aikana tukea juridisiin ja taloudellisiin kysymyksiin asiantuntijaryhmältä. TUTOlle on asiantuntijoiden taholta esitetty, että Liiga saattaa syyllistyä osakkeen hinnoittelussa määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön. 

Liiga on ilmoittanut TUTOlle liigaosakkeen hinnaksi 3,6 miljoonaa euroa. 

– Heidän (asiantuntijaryhmä) kanssaan tilannetta on tarkasteltu. Nyt kun emme saa Liigalta olennaisia tietoa osakkuuteen liittyen, niin on mahdollista meidän tulkintamme mukaan, että tässä katsottaisiin olevan kyseessä yhtiö, joka käyttää määräävää markkina-asemaa väärin, Haanpää sanoo. 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto määrittelee kohtuuttoman hinnoittelun yhdeksi määräävän markkina-aseman väärinkäytön muodoksi. Määräävä markkina-asema ei itsessään ole kilpailulain vastaista, mutta sen väärinkäyttö on. 

– Perusteluita sille, että osakkeen arvo olisi se 3,6–3,8 miljoonaa, ei juuri nyt löydy. Ainakaan niiden tilinpäätösten perusteella, mitä on julkisesti saatavilla SM-liiga Oy:stä, Haanpää jatkaa. 

TUTO tarvitsee siis SM-liigaprosessinsa etenemiseksi akuutisti vuoropuhelua pääsarjan edustajiston kanssa.  

– Meitä on kehotettu keskustelemaan Liigan kanssa tästä asiasta lisää, jotta ei missään tapauksessa syntyisi sellaista tilannetta, jossa tällaiseen määräävään markkina-asemaan liittyvästä kynnysrahasta alettaisiin keskustelemaan. Sellaisessa toiminnassa TUTO ei halua olla mukana millään tavalla, Haanpää linjaa tiukasti. 

– En sano, että asia on niin, mutta nyt tässä on selkeä epäilyksen verho. Tällainen asia nousee nyt esiin.

Kiekkoraati: SM-liigan laajenemista peittää epäselvyys – mihin osakkeen hinta perustuu? 10:12
Kiekkoraati: SM-liigan laajenemista peittää epäselvyys – mihin osakkeen hinta perustuu?

Lue myös:

    Uusimmat