Mainos

Kouvolan koulupalo: Paloharjoitus ei vastannut tositilannetta

Tulipaloissa asiat tapahtuvat usein toisin kuin paloharjoituksissa, arvioi Onnettomuustutkintakeskus Kouvolan helmikuisesta koulupalosta. Esimerkiksi vähällä käytöllä olleet tai sokkeloiset poistumisreitit jäivät käyttämättä, vaikka niiden kautta olisi ollut lyhin ja savuttomin tie ulos. 

Onnettomuustutkintakeskus teki kyselyn Kouvolan palaneen koulun oppilaille ja opettajille, joista vastasi 180 eli noin kolmannes. Savun leviäminen oli monen kyselyyn vastanneen mielestä kuviteltua nopeampaa, ja aikaa poistumiseen oli oletettua vähemmän.  

Kouvolan yhteiskoulussa keskusradion kautta annettu poistumiskehotus jäi monissa luokissa kuulumatta, koska äänenvoimakkuus oli liian alhainen. Epävarmuutta oli myös hätätilanteen aitoudesta.  

Yhteiskoulun helmikuisen tulipalon syttymissyyksi on paljastunut vioittunut sähkökaapeli.  

Olennainen huomio on se, että palotilanteita pitää harjoitella monipuolisesti ja kattavasti.

Luokat vaihtuvat, harjoituksessa eri paikka 

Kouvolassa koululla oli joka syksy järjestetty poistumisharjoituksia, joista oli hyötyä todellisessa tilanteessa. Luokissa oli turvaohjeet. Opettajien oli myös määrä hoitaa lukuisia tehtäviä, kuten sammuttaa sähkölaitteita. Niitä koettiin olleen liikaa. Tulipaloissa asiat usein tapahtuvat toisin kuin harjoituksissa.

Koulujen turvallisuussuunnitelmissa ja harjoituksissa pitää kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että ihmiset joutuvat opetustilan toistuvien vaihdosten vuoksi poistumaan eri paikasta kuin harjoiteltaessa. Harjoituksissa saatetaan kertoa palopaikka, minkä perusteella poistumisreitti on helpompi valita. Tositilanteessa tieto voi puuttua.

Kouvolan palossa vähemmällä käytöllä olleet tai sokkeloiset poistumisreitit jäivät käyttämättä, vaikka niiden kautta olisi ollut lyhin ja savuttomin tie ulos. 

Koulussa havaittu haju oli poikkeuksellinen ja vaikeasti määriteltävä, minkä vuoksi sitä ei tunnistettu alkavaksi tulipaloksi. Hajun lähteeksi arveltiin pesuainetta, maalia ja hajuvettä, eikä sitä osattu yhdistää palon vaaraan.

Mistä talvella ulkovaatteita?

Kouvolan koulupalossa kaikki sisällä olleet oppilaat ja opettajat pelastuivat. Moni joutui kuitenkin lumiselle pihalle ilman kenkiä ja päällysvaatteita.

Pelkän poistumisen lisäksi kouluissa pitää miettiä jatkoevakuointi ja kokoontumisen jälkeiset toimet. Kouvolassa kokoontumisalueeksi määrättyä pesäpallokenttää ei voitu savun takia käyttää, eikä varapaikasta ollut selvyyttä.

Kouvolan koulupalon tutkintaraportti ja siihen sisältyvät turvallisuussuositukset ovat viimeisteltävänä. Raportti valmistuu lokakuussa 2014.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.