Mainos

Koulutytön surman tunnustanut etsi kolme tuntia sopivaa uhria

Keravan Savion puukotuksesta epäilty 18-vuotias mies oli pyöräillyt surmapaikan läheisyydessä jo kolme tuntia ennen veritekoa.

- Miehellä oli ollut surmaamisaikeita, ja ainakin yksi syy pyöräilyyn on ollut mahdollisen uhrin etsiminen, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Anssi Murto.

Murron mukaan mikään ei viittaa siihen, että epäilty olisi tuntenut koripallokentällä harjoittelemassa olleen 14-vuotiaan uhrinsa.

- Hän on luultavasti valikoinut uhrinsa sillä perusteella, että mahdollisimman vähän vastarintaa on odotettavissa, Murto sanoo.

Epäilty kertoi poliisille jo alustavissa kuulusteluissa surmasta varsin yksityiskohtaisesti. Tämän päivän aikana tekoa alettiin tutkia tapon sijasta murhana.

Murron mukaan kuulusteluissa on tullut esille myös mahdollinen motiivi, mutta siitä poliisi on vielä vaitonainen.

- Epäilty on antanut itseensä henkilökohtaisesti liittyvän syyn, josta voi käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua. Tämä ei silti varmasti ole ainoa syy, vaan tapaus on monen syyn yhteissumma, Murto muotoilee.

Hän korostaa, ettei tekoon liity mitään ideologiaa, kuten esimerkiksi Jokelan koulusurmiin. Viitteitä siitä, että epäilty olisi kertonut aikeistaan esimerkiksi netin keskustelupalstoilla, ei ole löytynyt.

Poliisi uskoo miehen palanneen surmatyön jälkeen kotiinsa, jossa hän asuu vanhempiensa kanssa. Murron mukaan vanhemmat eivät olleet epäilleet pojallaan olleen osuutta puukotukseen, ennen kuin poliisin tuli hakemaan tätä eilisiltana.

Epäillyllä ei ole aikaisempaa rikostaustaa. Poliisi on kuitenkin ollut aikaisemmin tekemisissä miehen kanssa toisten viranomaisten pyynnöstä, kertoo Murto. Poliisin tietojen mukaan mies on kärsinyt aiemmin mielenterveysongelmista.

Murron mukaan ei ole viitteitä siitä, että alkoholilla olisi ollut osuutta surmatyöhön. Lääkkeiden ja huumeiden mahdollinen osuus selviää myöhemmin oikeuskemiallisten tutkimusten valmistuessa.

Poliisi teki kiinnioton yksityiskohtaisen silminnäkijähavainnon perusteella, joka sopi yhteen teknisen tutkinnan ja tiedustelutiedon kanssa.

Saviolainen tyttö surmattiin lauantaina noin kello 21:n aikaan puukottamalla. Teko tapahtui Savion koulun viereisellä koripallokentällä, jossa tyttö oli harjoittelemassa. Pahasti haavoittunut tyttö onnistui raahautumaan lähitalon pihalle, josta hälytettiin paikalle ambulanssi ja poliisi. Tyttö menehtyi kuitenkin saamiinsa vammoihin. Häntä oli isketty veitsellä useaan kertaan.

Savion nuoret kaipasivat kriisiapua

Saviolla oli tänään surua. Aidatun koripallokentän toisen sisäänkäynnin edessä oli ihmisten tuomia kynttilöitä, kuvia, kirjeitä, kortteja ja kukkia. Moni kävi jättämässä hyvästit ja vuodattamassa kyyneleen.

- Hän oli paras ystäväni, sanoi muistopaikalla istunut tyttö.

Nuoret kertoivat, ettei kriisiapua ollut järjestetty. Kaverit ja perheet olivat tukeneet toisiaan. Keravan kaupunki kertoi tiedotteessaan tänään, että kriisityöntekijät jalkautuvat Savioon illalla. Lisäksi kaupunki ja seurakunta lupasivat järjestää huomenna tilaisuudet surmatun tytön ystäville ja seurakavereille.

Vain harva Saviolla halusi purkaa tuntojaan ulkopuolisille. Ilmassa oli kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin kenelläkään ei ollut vastauksia.

- Tuntuu hirveältä, että 18-vuotias poika pilaa kahden ihmisen elämän, omansa ja toisen. Mikä voi olla tilanne, että jo sen ikäisellä on asiat niin pahasti pielessä, ihmetteli saviolainen Nina Ikonen. - Tulee mieleen, että hän on samanikäinen kaveri kuin Jokelan koulusurmaaja. Mitä siinä ikäluokassa on tapahtunut? Kuinka paljon tällaisia muhii vielä?

Samoja aiheita pohti uhrin tuntenut Kari Meriälä. Hän kertoi, että surma järkytti. Poliisin epäily verityön tunnustaneen nuoren miehen mielenterveysongelmista herätti Meriälässä hyvin ristiriitaisia tunteita.

- En tiedä, kun poliitikot eivät ota paljon kantaa näihin mielenterveysongelmaisiin. Kaikki pannaan vaan avohoitoon. Ei ihmisistä pidetä huolta sillä lailla kuin pitäisi, Meriälä sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.