Koulutusviennillä kova noste – yrityksiä jo 300: "Kilpailijamaat 80 vuotta edellä"

2:13

Koulutusvientiä tekeviä teknologiayrityksiä on Suomessa jo kolmisensataa, kerrotaan Opetushallituksesta. Vienti myös vetää – kasvua vuoden takaisesta on 16 prosenttia ja tämän vuoden volyymiksi arvioidaan 350 miljoonaa euron loppulukemaa.

Ensi vuosikymmenellä tavoitellaan miljardimarkkinaa. Kirittävää riittää.

– Jos verrataan meidän kilpailijamaihin, niin ne ovat noin sellaisen 80 vuotta meitä edellä, että jonkin verran meillä on vielä kirittävää, kertoo Education Finlandin ohjelmajohtaja Lauri Tuomi.

8:17
Mitä kaikkea Suomesta viedään ja millä hinnalla?

Osa yrityksistä kasvaa vieläkin vauhdikkaammin. Education Finland teki 30 koulutusviejän otannan ja huomasi, että 2017–2018 heidän keskikasvunsa on 57 prosenttia.  

– Suurin on oppisisällöt, oppimateriaalit ja siihen liittyvät teknologiset ratkaisut. Mielenkiintoinen kasvulisäys näkyy myöskin oppimismatkailussa. Suomeen tulee paljon opettaja- ja rehtoriryhmiä, jopa lapsiryhmiä, oppimaan suomalaisittain täällä Suomessa, Tuomi kehuu.

Suomesta viedään vaikka ja mitä kokonaisista kouluista ja päiväkodeista opettajaosaamiseen ja pelialustoihin. Aasiaan, Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan, muun muassa. 

– Myöskin Afrikka on tällä hetkellä selkeästi nousussa, Tuomi jatkaa. 

Ja keskeisimmät ostajat ovat yksityisiä oppilaitoksia?

– Yksityiset koulusektorin toimijat ovat tällä hetkellä suurin. Toki teemme yhteistyötä eri alueiden opetusviranomaisten ja myöskin valtioiden kanssa. 

4:38
Näin kiihdytetään start up -yritys kansainväliseen iskuun

Mikä on suurin nousija?

– Ehdottomasti suurin nousu tapahtuu sellaisissa palveluissa, joissa on suomalaista pedagogista osaamista, oppisisältöjä ja teknologia mahdollistamassa skaalautuvan laajenevan palvelun. 

4:36
Seppo: Pelillistäminen auttaa syrjäytymisvaarassakin olevia

 Vaikuttaako Pisa-tulosten heikentyminen myytiin?

– Suomea arvostetaan erityisesti elinikäisen oppimisen maana. Pisa-tulokset ovat yksi asia. Niissä me olemme toki vielä huipulla. Tietysti kotimaassa tapahtuva koulutus on se paras näyttö sille, että pärjätään myös ulkomaisilla markkinoilla.

– Meidän on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että koulutusvienti voi myös tukea kotimaista. Opettajat, jotka ovat koulutusvientiprojekteissa mukana, kokevat, että ovat oppineet erittäin paljon. Aito kansainvälisyys tulee osaksi koulun arkea ja uudet teknologiat tulevat mahdollisiksi.

3:41
Tulevaisuustaidoilla kiusaamista vastaan

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja