Mainos

Kouluterveystutkimus: Nuoret terveempiä kuin koskaan ennen

Suomalaisten lasten ja nuorten terveydentila on parempi kuin koskaan ennen, kertovat kouluissa tehdyt viimeisimmät kyselytutkimukset.

Nuorten kouluterveys -97:n tutkimusprojektin johtaja Matti Rimpelä Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta (STAKES) varoittaa kuitenkin mm. astman ja allergisen nuhan jatkuvasta lisääntymisestä. Hänen mukaansa tilanne Varsinais-Suomessa on jo selvästi muuta maata pahempi. Varsinais-Suomessa 7 prosenttia nuorista potee astmaa (koko maassa 4 prosenttia). Lääkärin toteamaa allergista nuhaa taas on joka viidennellä nuorella. Astman ja allergisen nuhan yleistyminen voi olla seurausta koulujen siivouskulujen karsimisesta.
-Ilmassa on nyt enemmän pölyä kuin ennen, tiivistää Rimpelä.

Rimpelä kertoo, että viime vuonna varsinaissuomalaisissa kouluissa tehdyn terveyskyselyn mukaan 100 nuoresta noin 70 voi erittäin hyvin, pienehköjä ongelmia on kuitenkin 20:lla ja suurempia 10:llä koululaisella. Suurimmat ongelmat kasaantuvat muutamille nuorille.
-Noin 30 prosenttia nuorista näyttää kärsivän masennuksesta. Näistä 7 - 8 prosenttia ovat sellaisia, että he tarvitsevat aikuisten apua masennuksen hoitoonsa.
-Tämän perusteella jokaisessa 30 oppilaan luokassa voi olla 2 - 3 nuorta, jotka ovat masennuksen takia työkyvyttömiä, päättelee Rimpelä.

Tutkija on huolestunut myös siitä, että jossakin ikävaiheessa jopa viidennes pojista ilmoittaa, ettei heillä ole yhtään ystävää.
-Tämä seikka ennustaa pulmia tulevaisuudessakin suomalaiselle miehelle. Masennuksen ohella myös nuorten väsymys askarruttaa Rimpilää. Noin neljännes peruskoulujen ja lukioiden oppilaista ei koskaan tuntenut itseään pirteäksi aamuisin. Oppiminen kyllä kärsii, jos on joka päivä väsynyt. Kouluterveys -97 -tutkimus tehtiin viime vuonna entisen Turun ja Porin läänin 96 kunnan peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkimus on osa Kouluterveys 2002 -yhteistyöohjelmaa, jossa tutkitaan mm. oppilaiden koulukokemuksia, terveyttä ja terveystottumuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.