Koulusurmien jälkeen aselupien peruutukset moninkertaistuneet Suomessa – sopimattomien luvanhaltijoiden seulonta tiukentuu

Aselupien haltijoiden seulonta tiukentuu 1:46

Aselupien peruutukset moninkertaistuivat pysyvästi Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen, kun poliisi tehosti valvontaa.

Vuonna 2007 ja 2008 tapahtuneet koulusurmat herättivät poliisin valvomaan tiukemmin aselupien haltijoita. Poliisin rekistereissä aselupien peruutuksia oli aiempina vuosina noin tuhat vuodessa ja näiden vuosien jälkeen 2000-3000.

– Niiden tapahtumien jälkeen poliisi on tiivistänyt lupavalvontaa. Herkemmin puututaankin ja herkemmin otetaan ne aseet poliisin haltuun, toteaa ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisin lupapalveluyksiköstä.

Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtosen mukaan koulusurmien jälkeen aselupien valvontaa on kehitetty ja poliisia ohjeistettiin uudelleen lupien peruutusten osalta.

Koulusurmien jälkeen poliisi tarkasti tietokoneella ristiinajamalla ensimmäistä kertaa aselupien haltijoiden merkinnät poliisin rikosrekisterissä. 

Poliisin haaviin jäi tuolloin 5500 aseen haltijaa, joiden käytöksessä oli huolestuttavia piirteitä. Tämä seurauksena lupia peruttiin ja aseita otettiin poliisin haltuun. 

Tuoreimmasta eli vuoden 2015 tilastostoissa näkyy, että aselupia on peruttu 2747 kappaletta.

Tieto kulkee, jos kulkee

Hietalan mukaan tieto aseluvan haltijan rikostutkinnasta ja vuosia kestävästä oikeusprosessista ei välttämättä aina tule aselupayksikköön.

– Käymme asioita läpi aamupalaverissa, mutta välttämättä tutkijat eivät muista kertoa tai tarkistaa, onko tutkittavilla aselupia. Meillä on myös paljon päihdeongelmaisia, joiden ongelmat eivät kantaudu poliisin tietoon.

Hietalan mukaan nykyisin hyvin pienetkin rikokset saattavat johtaa siihen, että ryhdytään tutkimaan ihmisen käyttäytymistä ja tekemisiä ylipäänsä.

– Jos siellä on pieniä rikoksia, jo yksistään se antaa viitteitä siitä, että ihmisen elämänhallinta on aikalailla hukassa. 

Artikkeli jatkuu videon ja kuvien alla

Poliisin asehuutokauppaan pääsee vain aseluvalla 2:30

Tietokoneet seulovat jatkossa päivittäin

Sopimattomia aseluvanhaltijoita ei ole seulottu erilaisista poliisin rekistereistä tietokoneella koulusurmien jälkeen, vaan tieto on kulkenut poliisilta toiselle aamupalaverissa.

– Nyt seuranta on ollut manuaalinen, mutta joulukuun alussa aselupien tietojärjestelmät automatisoidaan. Tietokoneet alkavat seuloa rekistereistä aselupien haltijoita päivittäin. Tämän jälkeen näitä osumia siirretään aselupahallinnon käsiteltäväksi, valottaa Lehtonen tulevia muutoksia.

Hietalan mukaan tämä tulee helpottamaan ja nopeuttamaan aseluvan peruuttamista sopimattomilta henkilöiltä.

– Poliisi ottaa aina erilaiset uhkaukset vakavasti. Aselaki mahdollistaa viranomaisille hyvin laajan harkinnan aselupien suhteen, lisää Lehtonen.

Suomessa on 1,5 miljoona asetta, joiden aselupa on voimassa toistaiseksi. 

Aselupakeskustelu velloo kiivaana Yhdysvalloissa, jossa aseiden aiheuttamat ongelmat ovat aivan omalla tasollaan:

Satoja protesteja eri puolella Yhdysvaltoja aselakien tiukentamisen puolesta 2:56

Lue myös:

    Uusimmat