Kotona työskentelyn haasteet ja mahdollisuudet

Kotona tehtävä etätyö lisääntyy monella tavalla. Taideteollisen korkeakoulun tutkimushankkeessa selvitetään, mitkä ovat etätyötä tekevien toiveet ja kuinka aivan tavallinen koti joustaa etätyön tarpeisiin.

Mukana hankkeessa ovat suuri, valtakunnallinen asuntorakennuttaja sekä kotona työskentelyyn sopivien kalusteiden toimittaja yhteistyössä muotoilutoimiston kanssa. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa sekä tutkijoille, suunnittelijoille että valmistajille sellaisessa muodossa, että se voidaan mahdollisimman nopeasti muuntaa valmiiksi tuotteiksi ja ratkaisuiksi.

Tutkimuksessa on mukana kuusi ruokakuntaa, jotka ovat hiljattain muuttaneet Espoon Leppävaaraan valmistuneisiin vuokra- ja omistusasuntoihin. Yksi näistä ovat Janna Sirén-Valtonen ja Janne Valtonen
- Janna opiskelee röntgenhoitajaksi, Janne työskentelee tutkijana teknillisessä korkeakoulussa, mihin liittyvät myös jatko-opinnot. Kotona joudutaan siis työskentelemään paljon.

"Yritimme ennen kaikkea hyödyntää käytössä olevan tilan paremmin," Valtoset kuvaavat lähtötilannetta. "Meillä on esimerkiksi paljon hankalasti sijoitettavia mappeja; aikaisemmin oli erilliset kirjoitus- ja tietokonepöytä ja nämä halusimme yhdistää."

Taidetollisen korkeakoulun tutkija Katja Virtanen aloitti tilanteen kartoituksen samoin kuin muissakin talouksissa:

"Ensimmäiseksi tutkitaan tämän hetken tilanne ja käyttäjien tarpeet. Jokaiselle käyttäjälle suunnitellaan työpiste kalustetoimittajan kanssa ja kootaan se hänen kanssaan kotona. Kaikki esiintuleva dokumentoidaan, ja tämä kokoamisvaihe on yksi ensimmäisistä - kaikki kirjataan muistiin työvaihe työvaiheelta."

Kun työpisteet on koottu, käyttäjän alkavat pitää päiväkirjaa kokemuksistaan. Tarvittaessa otetaan valokuvia. Jonkin ajan kuluttua pidetään sitten välitapaaminen, jonka yhteydessä arvioidaan tuloksia ja tehdään niiden perusteella erilaisia muutoksia.

"Apu oli todella tuntuvaa," Janna sanoo. "Tosin kalusteiden kokoaminen oli helppoa." Janne on tyytyväinen tulokseen, vaikka parannettavaakin jäi: "Tietokoneen keskusyksikkö oli pakko nostaa pöydälle, jossa se vie tilaa. Mutta muualla ei oikein ollut paikkaa, sillä esimerkiksi pöytälevyn alla kulkevat kaapelikourut estävät yksikön sijoittamisen sinne."

Tutkimus valmistuu kevään kuluessa. Tulosten siirtämisessä käytäntöön menee tietysti aikansa, mutta onneksi jo nyt on tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja kotona työskentelyn tarpeisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja