Kotipuutarha aika kunnostaa talven jäljiltä

Kotipuutarhoissa riittää runsaasti puuhaa, sillä viimeisetkin lumenrippeet hupenevat vinhaa vauhtia. Kiireisin tehtävä on hoitaa puiden ja pensaiden talvivauriot. Vielä ennen silmujen puhkeamista ennättää typistää omenapuiden oksat, ja kerkeimmät voivat vielä ehtiä ottaa talvipistokkaita vanhoista hyviksi havaituista herukkapensaista.

-Ihan vielä ei pystytä tarkkaan sanomaan, kuinka pahaa jälkeä nopeasti tullut talvi puutarhoissa teki, toteaa pohjoisen Suomen hyötykasveja kartoittavan Pohjoinen Perintö -yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen.

Hän tutkailee omenapuita Vieremän koetarhassa. Siellä silmut alkavat jo pullistua, mikä on hyvä merkki. Mahdollista kuitenkin on, että erityisesti viime kesän versot ovat saattaneet paleltua. Kovat pakkaset yllättivät omenapuut viime syksynä. Talvi tuli niin nopeasti, että suuri osa puista oli vielä lehdessä eli kesken tuleentumisen.

Oman riesansa aiheuttivat myös runsas lumi, ankarat pakkaset sekä jänikset ja myyrät.

Nyt kun talvesta ollaan päästy, vaivaksi on tullut kuivuus. Lumi sulaa sitä vauhtia, ettei siitä juuri ole ennestään kuivan maan kostukkeeksi.

-Jos kuivuus jatkuu, omenapuita kannattaisikin alkaa kastella heti, kun maa on sulanut. Isolle puulle tulisi antaa vettä useampia sangollisia kerrallaan, Hyvönen neuvoo.

Oksista paksumpia

Kulunut runsasluminen talvi opetti, että omenapuiden oksia pitää typistää. Näin ne eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi sekä ohuiksi ja siksi katkeile lumikuorman alla.

-Typistämisen voi tehdä nyt ennen lehtien puhkeamista. Oksasaksilla katkaistaan honteloista oksista muutama kymmenen senttiä pois. Tällä tavoin turvataan se, että oksista kasvaa ensi kesänä entistä paksumpia, Hyvönen opastaa.

Puutarhuri Virpi Virolainen sanoo, että työn voi tehdä, vaikka lunta olisikin yhä maassa. Pakkasta ei typistämishetkellä sen sijaan ole syytä olla.

Jos myyrä tai jänis on päässyt jyrsimään omenapuita, puutarhurin ei kannata vaipua epätoivoon. Kotikonstein on paljon korjattavissa.

-Jos runko on kaluttu joltakin kohdalta paljaaksi ympäriinsä, yläpuolinen puun osa voidaan pelastaa vain sillastamalla eli liittämällä oksasta tehty kaistale viemään ravinteita syödyn kohdan ylitse.

Useimmiten puita on kuitenkin jyrsitty vain osittain rungosta. Silloin riittää, että levittää haavanhoitoainetta paljaisiin kohtiin estämään puun kuivumista.

-Pienikin kaistale riittää elämänlangaksi syödyissä rungoissa, Virolainen rauhoittelee.

Pistokkaat multaan

Jos kotipuutarhuri haluaa näppärästi pihaansa lisää herukkapensaita, hän ottaa pensaasta talvipistokkaan ja sujauttaa sen multaan kasvamaan.

Pistokkaan otossa täytyy kuitenkin pitää jo kiirettä, sillä verson on oltava lepotilassa. Talvipistokasaika alkaa olla ohi, kun silmut rupeavat turpoamaan.

-Pistokkaiksi otetaan noin 10-30-senttisiä viime kesänä kasvaneita versoja. Ne ovat vaaleampia kuin muu pensas. Pistokkaaseen leikataan poikkiviilto silmun alta, Virolainen neuvoo.

Virolainen muistuttaa, että talvipistokas täytyy ottaa aina terveestä pensaasta. Siinä ei ole saanut viime kesänä olla esimerkiksi härmää.

STT-PÄIVI SEESKORPI

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja