Koti pyörien päällä - Sirkus Finlandia OSA III

Sirkus Finlandian sesonki 2011 päättyi juuri ja seitsemän kuukautta yhdessä kiertänyt henkilökunta hajaantuu talvehtimaan eri puolelle maailmaa. Jokakoti kurkisti, millaista elämä sirkuskodeissa on.

Romanialaispariskunta asuu perinteisessä asuntovaunussa, joka on noin kymmenen metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä. - Tilaa on riittävästi kahdelle, he toteavat. - Asumme karavaanissa lähes koko vuoden. Kun palaamme kotiimme Romaniaan, alamme heti kaivata takaisin tien päälle.

Palkitussa vipulautaryhmä Catanassa esiintyvä pariskunta suuntaa Suomesta Italiaan, jossa he talvehtivat joka vuosi. Saapasmaan jälkeen vuorossa on tanskalaissirkus. - Tämä on toinen kertamme Sirkus Finlandiassa, pariskunta kertoo.

Catana on kiertänyt ympäri maailmaa jo parinkymmenen vuoden ajan. Vuonna 2008 ryhmä palkittiin hopeisella klovnilla Monte Carlon sirkusfestivaaleilla.

- Asuntovaunussa kaikki on kätevästi lähellä. Nykyaikaiset viihdykkeet, kuten televisio ja internet, kulkevat mukanamme, kiertämistä rakastava pariskunta sanoo.

Sirkus Finlandia on sähkön ja jätehuollon suhteen omavarainen. Ainoastaan vesi hankitaan kultakin kiertuepaikkakunnalta. Myös kaksi saunaa kulkevat mukana.

Leena Jurvakainen toimii sirkusemäntänä, eikä pelkää tarttua työhön kuin työhön. Lähes neljäkymmentä vuotta sirkuksessa työskennellyt Leena nähdään milloin lapion, milloin mikrofonin varressa. - Huolehdin myös taloudesta, pyykinpesusta sekä mainosten jakamisesta, hän luettelee.

Yhteen hiileen puhaltamista

- Meillä on hyvä henkilökunta, jonka niskaan ei tarvitse puhaltaa. Vakituiseen kalustoomme kuuluu parikymmentä ihmistä.Yhteishenkemme on mainio, Leena kehaisee.

Kiertueen päätyttyä Leena perheineen vetäytyy talvikotiinsa Pohjaan. Leenan mies on sirkuksen perustanut Carl-Gustaf Jernström. Pariskunnan neljästä lapsesta kaksi kiertää sirkuksen mukana, ja perheen kuopus Carl-Johan toimii isänsä jalanjäljissä Finlandian nykyisenä sirkustirehtöörinä.

- Sirkuksessa kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Leena sanoo.

Uuden asuntoautonsa Leena ja hänen miehensä hankkivat keväällä. Vanha vaunu siirtyi pojan ja tämän puolison asuttavaksi. Isossa asuntoautossa on kaksi erkkeriä, jotka tuovat lisätilaa. Vaunu on 10,6 metriä pitkä ja 2,55 metriä leveä.

- Isännän en anna asuntoautoamme ajaa. Miehet kurvailevat ja kaahaavat liikaa, mutta ison auton puikoissa tarvitaan malttia, Leena nauraa.

Teksti ja kuvat: Katja Nykänen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja