Mainos

Koti elää eri elämäntilanteissa

Kesän asuntomessuilla Vaasassa huomio kiinnittyi rakentamisen monipuolisuuteen: koti muuntuu asukkaittensa mukana eri elämäntilanteissa. Ajankohtaisia teemoja olivat niin ikään ympäristöä säästävät energiaratkaisut sekä luonnonläheisyys.

Asuntomessut vetivät kuukauden aikana Vaasaan noin 140 000 kävijää. Pohjanlahden rannalle rakennettu messualue tarjosi upean maiseman lisäksi vaaleita unelmia, majakoita ja merellisiä tunnelmia. Perinteisen ja modernin tyylin ystävät löysivät messukohteista omat suosikkinsa, niin laaja tyylikirjo alueella oli.

Vaasassa esiteltiin merenrantakaupunkiin sopiva, erittäin ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä, joka on herättänyt ajankohtaisuudellaan ja innovatiivisuudellaan maailmanlaajuista kiinnostusta. Messualueen kerrostalot, paritalot ja 20 omakotitaloa lämpiävät matalalämpöjärjestelmällä, joka saa energiansa merenpohjasta.

Ekologisuudesta ja teknologiasta kiinnostuneille asuntomessut tarjosivat tuoteuutuuksia ja uusia oivalluksia, kuten vuosittaisen katselmuksen pitääkin. Huonekohtainen lämmitys, viilennys ja ilmastointi ovat tänä päivänä jo perusvaatimuksia. Keskivertokävijälle ihmeiden ihme oli savupiippu, joka paitsi tuuppaa savut pirtistä pihalle, myös ottaa lämpöä talteen kierrättääkseen sen vielä huoneissa.

Valo sisustuselementtinä

Messukohteista jäi mieleen valo, jota tulvii isoista ja lukuisista ikkunoista. Lasi on nykyään myös kylpyhuoneiden ja saunatilojen materiaali, jossa se tuo myös valoa ja arkeen ylellisyyttä. Perheenäitiä saattaa silti mietityttää, kuka ehtii pestä kaikki laajat lasipinnat edes kerran vuodessa ja pyyhkäistä pienet sormenjäljet ja muut elämisen merkit ainakin ennen anopin vierailua.

Värien uutta tulemista on julistettu sisustuslehdissä ja -ohjelmissa jo jokunen vuosi. Siihen nähden messukohteiden valkoisuus yllättää. Tosin valkoistakin on monta eri sävyä sekä lisäksi kiiltävää ja mattaa, mutta edelleen sillä kai tavoitellaan keveyttä, ajattomuutta ja yhdisteltävyyttä.

Valkoisen yhdistäminen metalliin, helmiäiseen, kultaan ja hopeaan on aina varma ratkaisu. Täysvalkoinen sisustus ja hohtavan valkoinen keittiö ovat tietenkin upeita, varsinkin muotoiluklassikoilla sisustettuina.

Liika on ehkä liikaa: yhdessä kohteessa valkoiseksi maalattu parketti sai jo melkein aikaan illuusion, jossa huonekalut alkoivat leijua. Miten valkoisuus oikeasti mahtaa toimia lapsiperheissä, jossa joukon jatkona hyörii pari kuratassuista koiraa?

Toki monissa kohteissa oli kirkkaita perusvärejä, murrettuja maavärejä, isoja ja pieniä kuvioita, struktuuria maalattuna, hierrettynä, harjattuna tai jollakin muulla tavalla seinään kiinnitettynä. Betonia ja puuta voi näemmä edelleenkin käyttää tehosteina, varsinkin jos kokonaisuus uhkaa muuten sortua liialliseen ”pliisuuteen”.

Lastenhuoneissa vallitseva linjaus ovat joko selkeät, puhtaat punainen, sininen ja keltainen tai sitten hempeät pastellivärit. Pinkin värin asemaa ei taida mikään uhata tyttöjen unelmahuoneissa.

Valkoisen ohella graafisuus ja mustavalkoisuus tekevät aina vaikutuksen. Satunnaista messukävijää ravisteli musta väri kylpyhuoneissa ja varsinkin saunoissa. Oma puupaneloitu löylyhuone tuntui modernin messusaunan maalaisserkulta ties monennessako polvessa, mutta samalla sympaattiselta ja lämpimältä. Eräänkin messukohteen valkoisin kaakelein pinnoitettu sauna, jossa kaikki muu oli sysimustaa, oli varmasti trendikäs, mutta toi mieleen pikemminkin leikkaussalin kuin lämpimän huoneen, jossa tarkoitus rentoutua ja rauhoittua.

Sisustus kirpparilta?

Sisustuksessa messujen ekologinen teema kertautui milloin hienovaraisesti, milloin vähän selkeämmin. Modernien linjojen lisäksi uusiin koteihin istuvat hämmästyttävän hyvin jo elämää nähneet kamppeet. Yksi kohde oli sisutettu kokonaan kirpputorilöydöin, mikä oikeassa elämässä vaatii aika lailla aikaa, viitseliäisyyttä sekä ideoita ja kädentaitoja.

Ällistyttävin idea oli mielestäni autonrenkaista pinottu sohvapöytä. Nuoren parin kotiin tällainen lasikantinen sisustuselementti tuo varmasti lähdön ja moottoritien tunnelmaa, mutta itse pelkäisin saavani kuminkärystä tarpeekseni aika nopeasti.

Herttainen idea oli ikkunaan ripustettava teline, jossa voi itse kasvattaa yrtit todella käden ulottuvilla. Vanerilevyyn porattuihin reikiin oli asetettu lasit vaikkapa kaupan valmiita yrttiruukkuja varten, ja koko ihanuus oli ripustettu ohuen vaijerin varaan keittiön ikkunan eteen.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus

Kuvat: Antero Tenhunen, kuvankäsittely Nina Tiitto/ Valokuvia Timo Peltomaa Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.