Mainos

Koteja kaatuu olympiarenkaiden tieltä

Brasiliassa valmistaudutaan vauhdilla maassa järjestettäviin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin ja olympialaisiin.

Suurkisat vaativat koko Brasilialta, erityisesti Rio de Janeirolta uudistuksia, mutta olympiahumun jalkoihin ovat jäämässä lähes 800 000 ihmisen kodit, jotka aiotaan kaataa kisojen tieltä.

Rio de Janeiron keskustassa seisovan Providencian kukkulan huipulla odottaa jäätävä näky. Lähes joka ikinen pastellinvärinen talo on sotkettu näyttävästi merkeillä, SMH (Social Municipal Housing). Rion kaupungin määräämää häätöä tarkoittavat merkit on sijoitettu sitä tiheämpään, mitä ylemmäs kukkulalle kiipeää.

Kukkulan laella kolmen lapsen ja miehensä kanssa asuva Rosinha Almeida ei ollut kotona, kun merkki käytiin maalaamassa hänen ovenpieleensä.

– Olimme mieheni kanssa töissä ja lapset hoidossa. Kun palasimme yhtenä päivänä kotiin, tulimme hyvin surulliseksi. Asuntovirastosta oltiin käyty kyllä, mutta emme haluaisi lähteä. Täällä on ollut hyvä asua. Kaikki auttavat toinen toisiaan, Rosinha kertoo.

Paikalliset pitävät kisoja tekosyynä tyhjennyksille

Rio de Janeiron kaupunki on halunnut köyhemmistä ja huonomaineisista asuinalueista, eli faveloista, eroon jo pitkään. Osalla alueista onkin ollut sen verran pelottava maine, ettei edes poliisi ole uskaltanut paikalle. Iso osa alueista on kuitenkin saatu rauhoitettua, mutta asukkaat halutaan silti edestä.

– Paikalliset tietävät, että tämä on vain kaupungin tekosyy päästä heistä eroon. Suurin osa häädetyistä sijoitetaan kauas, kahden tunnin matkan päähän kaupungista. Sieltä puuttuvat täysin toimiva infrastruktuuri eikä siellä ole kouluja eikä sairaaloita, luettelee Theresa Williamson, asukkaiden asemaa ajavasta järjestöstä Catcommista.

Kaupunki perustelee häätöjä sillä, että kukkulat olisivat ympäristövaarojen vuoksi riskialue elää ja asua.

– Suurin osa häädetyistä asuu ympäristön kannalta vaarallisella alueella: riskialttiilla rinteillä, luonnonsuojelualueella tai joen rannassa, perustelee johtaja Pierre Batista, Rion kaupungin asuntovirastosta.

Asukkaiden asiaa ajavasta järjestöstä muistutetaan, etteivät mainitut ympäristövaarat näytä koskevan turisteja. Häädettyjen ja kaadettujen kotien tilalle kaupunki onkin kaavaillut muun muassa näköalaterasseja ja ravintoloita. Kukkulan huipulle matkailijoita vie uusi rakenteilla oleva gondolihissi.

– Uskomme, että turismi kasvaa valtavasti. Tuonne tulee baari, ja tähän näköalaterassi, luettelee kaupungin asuntoviraston insinööri Glauco Cesar Providencian kukkulan laelta.

– Kaupunki väittää, että gondolihissi tehdään helpottamaan paikallisten liikkumista, mutta miten se voi helpottaa heitä, jos he ajetaan hissin edestä pois, kysyy Williamson.

Suurin osa siirretään kauas ihmisten ilmoilta

Rion kaupunki kertoo tarjonneensa häädettäville asukkaille kolmea eri vaihtoehtoa: rahallista kompensaatiota uuden asunnon ostamiseen, kertakorvausta tai kaupungin rakentamaa uutta asuntoa.

Kaupunki esitteleekin mielellään suomalaiselle toimittajalle lähelle keskustaa rakenteilla olevaa kerrostalohuoneistoa, mutta sinne mahtuu vain 30 perhettä.

– Suurin osa joutuu tyytymään pieneen rahalliseen korvaukseen tai muuttamaan kahden tunnin ajomatkan päähän Rion keskustasta. Alueet, jonne suurin osa häädetyistä siirretään ovat täysin asumiskelvottomia. Siellä ei ole kunnon infrastruktuuria, ei kouluja eikä sairaaloita, Williamson kertoo.

Rion kaupunki painottaa, etteivät häädöt liity pelkästään olympialaisiin, vaan kyse on pitkäjänteisemmästä politiikasta. Kaupunki aikookin jatkaa köyhempien alueiden tyhjennyksiä olympiavuoden jälkeen.

Vuoteen 2020 mennessä kaupungin tavoitteena on siirtää puolitoista miljoonaa ihmistä pois muiden suunnitelmien tieltä.

Katso Mari Karppisen juttu (45 minuuttia 27.3.2013)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.