Kosmetiikkaa kotikonstein

Päivittäiseen ihonhoitoon tarvittavat tuotteet kaapataan useimmiten mukaan kaupan hyllyltä. Helliviä kosmetiikkatuotteita ei kuitenkaan tarvitse lähteä hakemaan supermarketeista saakka. Raaka-aineet tuotteisiin löytyvät usein lähempääkin, omasta jääkaapista. Itse valmistettu kosmetiikka on hauskaa, halpaa ja hyödyllistä.

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta on valmistanut elämänsä aikana monta purkkia kosmetiikkaa kotikeittiönsä raaka-aineista. Miksikään tällääjätyypiksi hän ei lukeudu, mutta Ranta tietää että jokaisen naisen iho kaipaa puhdistusta aika ajoin.

– Elämme aika likaisessa ympäristössä ja peseytyessä pelkkä vesi ei välttämättä riitä. Kosmetiikan valmistaminen on kuin ruoan laittoa, jota teemme joka päivä. Siinä on samanlaista fiilistä, Ranta innostaa.

Pehmeiden voiteiden, kirkastavien kasvovesien ja kuorinta-aineiden valmistaminen ei vaadi ihmeaineita tai sorminäppäryyttä. Lähes jokainen raaka-aine löytyy omasta jääkaapista. Myös ohjeet ovat useimmiten helppoja ja yksinkertaisia. Välineetkin ovat valmiina keittiössä.

– Kokemus on opettanut, ettei kovin monimutkaisia tuotteita kannata tehdä. Kosmetiikan valmistamisessa on oikeastaan samanlaiset säännöt kuin hillon tekemisessäkin. Ideana on, että tehdään pieniä määriä kerrallaan. Tuotteet säilyvät niin kuin mitkä tahansa tuoretuotteet, eli noin viikon verran. Nenä ja silmät ovat säilyvyyden arvioinnissa hyvä mittari, Ranta sanoo.

Syötävän ihana kosmetiikka

Kauneuden eteen on tehty kautta aikain paljon, välillä jopa enemmän kuin tarpeeksi. Ranta muistuttaa, että hyötykasveista on tiedetty jo kauan. Esimerkiksi Rannan suosikkiraaka-ainetta kehäkukkaa on käytetty jo vuosituhansia ympäri maailmaa.

– Kehäkukka on ihana raaka-aine. Se on hoitava ja desinfioiva ja lisäksi se edistää solujen uudistumista. Kehäkukka sopii kaikille ihotyypeille vauvasta vaariin, Ranta kertoo.

Itse tehdyn kosmetiikan viehätys on juuri siinä, että tietää tarkkaan mitä raaka-aineita tuotteessa on. Alan amerikkalainen guru Ann

Wigmore on jopa sanonut, että kaiken mitä iholleen pistää, olisi oltava sellaista mitä pystyy syömään.

Ranta muistelee kauhulla aikoja, jolloin kosmetiikkatuotteiden valmistajien ei vielä tarvinnut mainita, sisältävätkö tuotteet esimerkiksi formalihydiä eli metaania. Sitä oli suuvesissä, shampoissa ja jopa vauvojen ihonhoitosarjoissa. Lisäksi monet luontaiskosmetiikkaa sisältävät aineet sisälsivät steariinia.

– Nythän lainsäädäntö on muuttunut ja tilanne on paljon parempi kuluttajan kannalta. Mutta yhä vieläkin itse tehtyjen tuotteiden valmistaminen on yksi vaihtoehto. Kun kosmetiikan tekee itse, voi valita parhaat raaka-aineet. Eikä se maksa oikeastaan juuri mitään.

Ekologinen ajattelutapa on kuitenkin yhä syy sille, miksi kosmetiikkaa halutaan valmistaa kotikonstein.

– Ekologinen ajattelutapa on lisääntynyt. Itse tehdystä kosmetiikasta ovat kiinnostuneet etenkin nuoret naiset ja ne vanhemmat, jotka ajattelevat ekologisesti. Tietysti halpuus ja itse tekemisen ilo siinä myös innostavat, sanoo Ranta.

Talvi-iholle kosteutusta

Tekemisen meininki on korkeimmillaan, kun hakee tuotteisiin tarvittavat aineet suoraan luonnosta. Talvella on kuitenkin turvauduttava kuivattuihin yrtteihin tai muihin tuotteisiin.

– Esimerkiksi porkkanasta, avokadosta, kaurasta ja viljatuotteista voi tehdä kosmetiikkaa talvellakin, Ranta ehdottaa.

Talvi-iholle sopivat etenkin kirkastavat kuorinnat ja ihon kosteutus. Hauska vinkki on upottaa karheat kyynärpäät sitruunankuoriin ja ihastella pehmeää tulosta. Kuorinnan sen sijaan voi tehdä kerran viikossa.

– Niinkin yksinkertainen asia kuin kauralla kuoriminen tekee ihmeitä. Tällaisena harmaana aikana kuorinta vilkastuttaa verenkiertoa ja poistaa kuolleita ihosoluja ihan merkittävästi. Kaurahieronnan voi tehdä joko kuorituista kaurajauhoista tai pistämällä kaurahiutaleita tehosekoittimeen.

Anu Rannan mekaaninen kuorintaohje onkin varsin yksinkertainen.

– Kostuta puhtaat kasvot
– Ota kuorintaseosta kämmenellesi ja lisää siihen haaleaa vettä niin, että syntyy sopivan tuntuinen seos.
– Hiero seosta kasvoihisi sormenpäillä pyörittäen, paitsi silmänympärysiholle.
– Huuhtele haalealla vedellä, lopuksi kylmällä vedellä tai kylmällä kasvovedellä.


Teksti: Maarit Rasi/ Lähde: Anu Ranta: Porkkanaa iholle

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat