Korvaako pienydinreaktori saastuttavia hiilivoimaloita? "Me näimme hyvän mahdollisuuden"

8:52
Suomessa kehitetään pienydinreaktoreita.

Pienydinreaktori on normaalia ydinreaktoria pienempi ja ketterämpi ja mahdollisesti taloudellisempikin. 

Pienydinreaktoreita on kehitteillä ympäri maailmaa, myös Suomessa. Mihin näitä pienydinreaktoreita käytettäisiin Suomessa, kun niitä aikoinaan tulee käyttöön?

– Olemme lähteneet VTT:llä tutkimaan tätä kaukolämmön lähteenä eli korvaamaan ilmaa saastuttavia hiilivoimaloita. Jonkun tähän on tartuttava ja haaste pitää ratkaista. Me näimme hyvän mahdollisuuden VTT:llä, sanoi VTT:n ydinenergia-tutkimusalueen johtaja Tommi Nyman tänään Uutisaamussa. 

Lämmön lähde korvattaisiin pienellä ydinreaktorilla, joka lämmittäisi veden palavan hiilin sijasta. Helsingin kokoisella alueella tarvittaisiin VTT:n tiimipäällikön Ville Tulkin mukaan noin kymmenen pienydinreaktoria.

– Mutta pitää tietenkin muistaa, että tässä on muitakin hyviä lämmönlähteitä, kuten lämpöpumput ja maalämpö, jotka ovat myös mukana tässä verkossa eli kyseessä on kokonaisuus, jonka osana ydinenergia voisi olla, Tulkki sanoo. 

Luonnollisesti pienydinreaktoreiden turvallisuus huolettaa, mutta VTT:n asiantuntijat vakuuttavat, että korkea turvallisuustaso on vaatimus sille, että niitä voidaan käyttää asutusten lähellä.

– Tähdätään siihen, että tämän vuosikymmenen aikana meillä olisi laitosdemonstraatio käytössä. Jos olemme eturintamalla, tästä voisi avautua uusi vientiliiketoiminta kotimaisille yrityksille, Nyman linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja