Korumuotoilija Björn Weckström: Miehet ovat käyttäneet koruja jo iät ja ajat

Taiteilijaprofessori ja koruekspertti Björn Weckström tietää, että korut eivät tule ikinä menettämään arvoaan. Hän muistuttaa myös, että toisin kuin moni nykyään luulee, miehet ovat käyttäneet koruja jo pitkään.

Taiteilijaprofessori Björn Weckström tunnetaan erityisesti futuristisista ja veistoksellisista Lapponia Jewelrylle suunnittelemista koruistaan. Koruasiantuntijana Weckström on huomannut, että suuret vaateketjut ovat vallanneet yhä enemmän alaa korumarkkinoilta.

– Koruja ostetaan nykyään hyvin paljon vaatteiden yhteydessä käyttötavarana, joka jää ilman käyttöä samalla elinkaarella kuin vaatekin, Weckström pohtii.

Miehen mukaan korut ovat olleet houkutteleva uusi kenttä vaatevalmistajille. Liikkeissä on ollut helppo asettaa tiskin viereen jonkinlainen pienehkökin koruvitriini, josta voi tarttua mukaan vaikkapa muovista tai metallista – ei kuitenkaan jalometallista – valmistettu arkinen asuste.

Weckströmin mukaan jalometallikoruja ostetaan nykyään kuitenkin myös lahjoiksi.

– Silloin etsitään jotain pysyvää, oikeaa korua. Silloin tällainen vaatekaupasta löydetty ei oikein ole se oikea valinta, mies hymyilee.

Hän uskoo, että lähitulevaisuudessa koruala ei tule kokemaan mitään mullistavaa, eikä muotoiltu koru kärsimään inflaatiota.

– Koru, joka heijastaa aikaansa ja kulttuuriansa, pysyy aina kuvioissa ja arvossaan. Sen huomaa esimerkiksi tutkiessa huutokauppakamareiden luetteloita.

Miehet ovat käyttäneet koruja iät ja ajat

Nuoremmalle polvelle miehet korukäyttäjinä tuntuvat uudelta ilmiöltä, mutta Weckström muistuttaa, että sellainen se ei ole.

– Voi, 1960-luvulla bossanova-paidat oli auki puolirintaan saakka ja rinnuksilla oli ketjuja ja kultaa ja vaikka mitä. Silloin irtauduttiin pankkiirimuodista ja vapauduttiin. Tietenkin ajat vaikenivat taas ja pankkiirityylistä tuli taas ikoni.

– Sen jälkeen on taas vapauduttu ja otettu rennommin. Miesten muotihan muuttuu vuodesta toiseen nykyään, se on aaltoliikettä.

Björn Weckströmin koruja on nähty vuosittain itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa toinen toistaan arvokkaampien vieraiden kauloilla. Tänä vuonna hän nautti juhlallisuuksista itsekin vaimonsa seurassa. Weckströmin vaimon kaulalla nähtiin miehen kädenjälkeä, hopeinen uniikkikoru.

Lue myös:


AVA

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja