Koronavirus ylsi taas uudelle alueelle – Samoalla todettiin ensimmäinen tartunta

Hyvät koronavirusrokoteuutiset ovat tuoneet toivoa tunnelin päähän, mutta toistaiseksi pandemiatilanne jatkaa synkkenemistään eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi saaristovaltio Samoa ilmoitti torstaina ensimmäisestä koronavirustartunnastaan. Virus on nyt alkanut levitä Samoan lisäksi myös muutamaan muuhun Tyynenmeren saarivaltioon.

Samoan pääministeri Tuilaepa Sailele Malielegaoi kuitenkin toivoi 200  000 ihmisen kansan pysyvän rauhallisena, sillä viime perjantaina positiivisen näytteen antanut mies oli testattu tämän ollessa eristyksissä.

Kiribatilla, Mikronesiassa, Naurulla, Palaulla, Tongalla ja Tuvalussa ei vielä ole todettu lainkaan virustapauksia.

Iran, Jordania ja Marokko kirjaavat hurjia lukuja

Tartuntaluvut ovat Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kasvussa esimerkiksi Iranissa, Jordaniassa ja Marokossa, joissa on kussakin viime päivinä kirjattu tuhansia tartuntoja joka päivä. WHO:n alueellinen johtaja kertoi torstaina, että numerot ovat nousussa myös esimerkiksi Libanonissa ja Pakistanissa.

WHO arvioi, että todelliset tapausmäärät voivat olla paljon suurempia kuin viralliset luvut, mikä tekee trendistä vielä huolestuttavamman. Alueellinen johtaja Ahmed al-Mandhari huomauttaakin, että nykyiset nousevat luvut ovat selkeästi seurausta rajoitusten hellittämisestä.

Brittipubit ahtaalla

Ahdinkoa ei aiheuta vain itse virus, vaan myös rajoitukset ovat vieneet monet yritykset tiukille eri puolilla maailmaa. Torstaina uutisoitiin, että lähes kolme neljästä Britannian pubista ja ravintolasta saattaa mennä pysyvästi kiinni ensi vuonna koronavirusrajoitusten seurauksena.

British Beer and Pub Association-, British Institute of Innkeeping- ja UK Hospitality -etujärjestöt totesivat lausunnossaan, että marraskuussa teetettyyn kyselyyn vastanneista yrityksistä 72 prosenttia uskoo joutuvansa sulkemaan ovensa kannattamattomana lopullisesti ensi vuoden aikana.

Etujärjestöt muistuttavat, että joulukuu on erityisen tärkeä alalle, sillä joulun aikaan kauppaa käydään tavallista enemmän. Siksi ne vetoavat hallitukseen, jotta rajoituksia muokattaisiin pubeille suotuisemmiksi.

Lue myös:

    Uusimmat