Koronavirus kurittaa liiketoimintaa Kiinassa – Suomalaisyritykset kärsivät väistämättä, sanoo Keskuskauppakamari

Koronavirus aiheuttaa jo nyt suurta haittaa Kiinassa toimiville eurooppalaisille yrityksille, ilmenee Euroopan kauppakamarin julkistamasta kyselystä.

Kyselyyn osallistuneista 577 yrityksestä yli 90 prosenttia sanoo liiketoimintansa jo kärsivän merkittävästi. Ongelmia syntyy, kun tuotanto seisoo, eivätkä alihankkijat pysty toimittamaan tavaraa. Lisäksi logistiikan järjestäminen on erittäin vaikeaa sekä Kiinassa että konttipulan takia myös kansainvälisesti.

Lähes puolet yrityksistä pelkää liikevaihtonsa jopa puolittuvan tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevaihdon uskotaan supistuvan ainakin 20 prosenttia.

Kiinassa toimivat yli 400 suomalaisyritystä kärsivät viruksesta väistämättä, toteaa Suomen Keskuskauppakamari tiedotteessa.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Timo Vuoren mukaan korvaavia hankintaverkostoja ei ole helposti ja nopeasti löydettävissä muualta useille tuotteille ja komponenteille.

Vuori myös muistuttaa Suomen olevan yksi Kiinan taloudesta riippuvaisimpia maita Euroopan unionissa.

– Suomessa jalostetut vientituotteet ja palvelut päättyvät yhä useammin suoraan tai epäsuorasti Kiinan markkinoille. Siksi koronavirus ei ole Suomelle vain terveysuhka, vaan myös merkittävä taloudellinen riski, Vuori sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat