Koronaviruksen vuoksi eristetyillä kiinalaisalueilla vähän suomalaisia – suurlähetystö kehottaa matkustusilmoitusten tekemiseen

Suomen Pekingin-suurlähetystön tietojen mukaan koronaviruksen vuoksi matkustuskieltoja saaneilla alueilla Kiinassa on vain vähän suomalaisia eivätkä he juuri ole olleet yhteydessä suurlähetystöön tilanteen vuoksi.

– Käsityksemme alueella olevista suomalaisista perustuu ensisijaisesti tehtyihin matkustusilmoituksiin. Niitä on tehty todella vähän, esimerkiksi Wuhanin kaupunkiin on vain neljä, kertoo edustuston päällikön sijainen Petra Theman.

Kiina on rajoittanut liikkumista esimerkiksi Wuhanin kaupungissa, jota pidetään viruksen alkupisteenä. Virus on tappanut Kiinassa ainakin 17 ihmistä, ja yli 570 on saanut tartunnan.

Themanin mukaan matkustusilmoituksen tehneet suomalaiset ovat olleet lähinnä vaihto-oppilaita.

– Alueella on joillain suomalaisilla yrityksillä pieniä tiimejä, joissa on lähinnä paikalta palkattua kiinalaista työvoimaa, hän lisäsi.

Varovaisuus ja lomakausi tyhjensivät kaupungit

Pekingissä asuvien ulkomaalaisten keskuudessa on rauhallinen tunnelma, Theman kertoo. Suomen suurlähetystön mukaan Wuhanin kaupunki ja yliopistoalueet ovat jossain määrin tyhjentyneitä, koska ihmiset rajoittavat liikkumista ulkona ja ihmisjoukkojen keskuudessa.

Vaikutelmaa tehostaa Kiinassa vietettävä vuodenvaihde. Se on suosittu matkustusaika, jolloin kaupungit tyhjenevät ja ihmiset lähtevät matkoille tai tapaamaan sukulaisiaan.

– Täällä on merkittävä lomakausi käynnissä. Se tarkoittaa sitä, että yliopistoilla ei ole opetusta.

Suurlähetystöön on tehty alueelta vain yksi yhteydenotto, ja se liittyy matkustuskieltoihin. Yhteydenottoja on tullut enemmänkin huolestuneilta henkilöiltä Suomesta, kuten omaisilta ja Kiinaan matkustamista harkitsevilta.

Suurlähetystö kehottaa alueella lähteviä suomalaisia tekemään matkustusilmoitukset, jotta heihin on helpompaa olla tarvittaessa yhteydessä. Ulkoministeriö ei ole vielä kehottanut välttämään alueelle matkustamista, koska Maailman terveysjärjestö WHO ja sen linjauksia seuraava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL ei ole tehnyt vastaavaa kehotusta, Theman sanoo.

Ulkoministeriö seuraa tilannetta tiiviisti yhdessä THL:n kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja