Koronaviruksen leviäminen kylvää pelkoa: Yhdysvallat ja Ranska aikovat evakuoida kansalaisiaan, Kiinassa suljetaan ravintoloita ja bussiliikennettä, ryhmämatkat ulkomaille keskeytetään

Kymmeniä kuollut ja yli tuhat sairastunut – karttakuva näyttää, kuinka koronavirus leviää maailmalla 3:35
Video: Näin koronavirus on levinnyt maailmalle

Koronavirus jatkaa leviämistään ja monet maat lisäävät varotoimenpiteitä sen suhteen.

Laatulehti The Wall Street Journal kertoo, että Yhdysvallat on järjestämässä evakuointilentoa, jolla Kiinan Wuhanissa olevat Yhdysvaltojen kansalaiset palautettaisiin kotimaahansa.

Lehden mukaan lento järjestettäisiin sunnuntaina ja koneeseen nousisi arviolta 230 matkustajaa. Evakuoidut matkustajat olisivat diplomaatteja ja muita Yhdysvaltain kansalaisia ja heidän perheitään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Ranska on suunnitellut kansalaistensa evakuoimista Wuhanista.

Yhdysvallat suunnittelee myös sulkevansa väliaikaisesti Wuhanissa sijaitsevan konsulaattinsa.

Myös Kiinassa varotoimenpiteet koronaviruksen leviämistä vastaan ovat jatkuvasti kasvussa.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Kiinan pääkaupunki Peking aikoo pysäyttää kaikki paikallisliikenteen bussit sunnuntaista alkaen. Sitä ei ole kerrottu, milloin bussiliikenne olisi palaamassa normaaliksi.

Kiina myös keskeyttää kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille, kertoo valtion tv-yhtiö CCTV. Kotimaan ryhmämatkan keskeytettiin jo eilen. Maanantaista lähtien kiinalaisten matkatoimistojen kautta ei voi enää järjestää ryhmämatkapalveluita ulkomaille. Kielto koskee muun muassa hotelli- ja lentovarauksia.

​​​​​​​


Wuhanissa olevia KFC- ja Pizza Hut -ravintoloita ollaan sulkemassa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, samoin Hubein provinssin Starbucks-kahviloiden ovet pysyvät kiinni ainakin viikon ajan.

Hongkongissa myös kouluja pidetään suljettuna ainakin helmikuun puoliväliin asti.

Kiinassa alkaa tänään kiinalaisen uuden vuoden juhlinta, jota varten maahan matkustaa miljoonia turisteja. Kiina on sulkenut jo aiemmin kokonaisia kaupunkeja, turistikohteita ja temppeleitä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Hongkong ilmoitti peruvansa kaikki uuden vuoden juhlallisuudet.

Koronavirukseen on viranomaisten mukaan kuollut tähän mennessä Kiinassa 41 ihmistä. Kansainvälisesti tartuntoja on raportoitu yli 1300.

Suurin osa tartunnoista on Kiinassa, mutta viru on levinnyt muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan, Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Ranskaan.

Lue myös:

    Uusimmat