Koronavilkku läpäisi tietoturvatestit – tartuntaketjuja jäljittävä sovellus käyttöön ensi viikolla

Tässä on Suomen koronasovellus! MTV näyttää, miten sitä käytetään 3:59
Tässä on Suomen koronasovellus! MTV näyttää, miten sitä käytetään

Ensi maanantaina julkaistava Koronavilkku-sovellus ei tuoreen arvion mukaan aiheuta olennaisia tietoturvaan tai käyttäjän seurantaan liittyviä riskejä. Sovellus auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja.

Sovelluksen arvioi Kyberturvallisuuskeskus elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pyynnöstä. Arviointi tehtiin yhteistyössä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Kyberturvallisuuskeskus arvioi sovelluksen taustajärjestelmän turvallisuutta sekä siihen liittyvien prosessien riittävyyttä.

Taustajärjestelmäyhteyksiin liittyi keskuksen mukaan pieniä puutteita, jotka teknologiayritys Solita on jo korjannut. Nämä liittyivät siihen, että turvallisuuden hallinnan vastuut olivat arviointihetkellä osin epäselvät ja taustajärjestelmän hallinnointikäytännöissä oli puutteita.

THL kertoo aloittaneensa havaintoihin liittyviä parannustoimia.

Näin sovellus toimii

Koronavilkku julkaistaan suomen- ja ruotsinkielisenä versiona tiistaina 1.9., jolloin sen voi ladata maksutta puhelimeensa yleisimmistä sovelluskaupoista. 

Älypuhelinsovellus toimii käytännössä näin: käyttäjä lataa koronasovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta, ja jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen.

Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Lue myös:

    Uusimmat