Koronarajoitukset saivat kimpaantunutta kansaa kaduille eri puolilla maailmaa

Rokotepassi herättää keskustelua – Pöllöraati arvioi, pitäisikö passi tuoda myös Suomeen 4:14
Katso Pöllöraadin keskustelu koronapassista.

Koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoitukset keräsivät lauantaina ihmisjoukkoja kaduille eri puolilla maailmaa.

Pelkästään Ranskassa oli lauantaina liikkeellä noin 160 000 ihmistä, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Lisäksi mielenosoituksia oli ainakin Italiassa, Kreikassa ja Australiassa.

Ranskassa vastustuksen kohteena oli esimerkiksi hallituksen suunnitelma pakollisista koronavirusrokotuksista terveydenhuollon työntekijöille. Lisäksi närää herättää niin kutsuttu terveyspassi, jota tarvitaan esimerkiksi museoon tai elokuviin pääsyyn.

Passi on todistus saaduista rokotuksista, negatiivisesta koronatestistä tai hiljattain sairastetusta taudista. Passin käyttöä aiotaan Ranskassa laajentaa myös kahviloihin, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi aiemmin tällä viikolla.

Pariisissa poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua ja vesitykkejä, uutistoimistot kertovat.

Ranskassa 48 prosenttia väestöstä oli perjantaihin mennessä saanut molemmat rokoteannokset. Noin kolme neljäsosaa kansasta tukee presidentti Emmanuel Macronin hallinnon koronatoimia, kertoo BFM TV -kanavan tilaama viimeviikkoinen mielipidekysely. Vastustajat muodostavat kuitenkin suhteellisen suuren ja äänekkään vähemmistön.

Italiassa protesteja kymmenissä kaupungeissa

Italiassa mielenosoitusten syynä oli niin sanottu vihreä passi, joka muistuttaa Ranskan terveyspassia. Arviolta tuhannet ihmiset kokoontuivat protesteihin eri puolilla maata, AFP kertoo. Uutistoimiston mukaan ilmoituksia mielenosoituksista löytyi sosiaalisessa mediassa ainakin 80 kaupungista.

Vihreän passin on määrä tulla Italiassa käyttöön elokuun alkupuolella. Yritysten odotetaan noudattavan ja valvovan passin käyttöä. Muutoin niitä odottaa järeä sakko.

Tartunnat ovat ampaisseet tällä viikolla kasvuun eri puolilla maailmaa koronaviruksen deltamuunnoksen vuoksi.

Pitäisikö maan sisäisiä rajoituksia suunnitella koronapassin avulla Suomessakin? 6:27
Pitäisikö maan sisäisiä rajoituksia suunnitella koronapassin avulla Suomessakin?

Lue myös:

    Uusimmat