Koronaperheistä on haettu tahallaan tartuntaa Pohjois-Pohjanmaalla – lääkäriltä vakava varoitus

2:17
Mitä hyötyä kolmansista rokotteista on epidemiaa vastaan nyt?

Muutamassa Pohjois-Pohjanmaan kunnassa on tullut ilmi tapauksia, joissa henkilö on hakeutunut tahallaan altistustilanteeseen saadakseen taudin ja sitä kautta immuniteetin.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion eli Alavieskan, Ylivieskan, Nivalan ja Sievin alueella on tartunnanjäljitystyön yhteydessä tullut esille tilanteita, joissa henkilö on ilmoittanut, että hän sairastaa mieluummin koronavirusinfektion kuin ottaa koronarokotteen. 

Tiedossa on myös tapauksia, joissa henkilö on hakeutunut altistustilanteeseen tarkoituksellisesti saadakseen taudin ja sitä kautta immuniteetin. 

Asiasta kertoi ensin Keskipohjanmaa.

Alueen tartuntataudeista vastaava lääkäri Arto Nieminen kertoo MTV Uutisille, että tapauksia on tiedossa muutamia.

– On esimerkiksi hakeuduttu kylään perheeseen, jossa on koronatartunta, jotta saataisiin tauti itsekin.

Vaikka tiedossa on vain muutamia tapauksia, Nieminen kertoo saaneensa viestejä, joiden mukaan toimintaa olisi harjoitettu jo pidemmän aikaa.

– Alueella esiintyy runsaasti rokotekriittisyyttä, ja kaikki altistustilanteisiin hakeutuneet suhtautuvat kriittisesti rokotteisiin. Nämä henkilöt kenen kanssa olen itse jutellut ovat 40-60 vuoden välillä. Sote-ammattilaisia mukana ei ole ollut.

Nieminen sanoo, että sosiaalisessa mediassa, pääasiassa Facebookissa, on ollut ilmoituksia, joissa henkilöt ovat kertoneet sairastuneensa koronaan.

– Sitten ilmoituksissa on toivoteltu kylään, jos haluaa helpolla koronapassin.

Nieminen varoittaa tautiin liittyvistä riskeistä.

– Etukäteen ei voi tietää, kuinka vakavan tautimuodon sairastunut saa. Osalla oireet ovat lieviä, osalla hyvin vaikeita, jopa tehohoitoon tai pahimmillaan kuolemaan johtavia. Osalla tauti saattaa akuutin vaiheen jälkeen oireilla kuukausia muun muassa voimakkaana väsymyksenä ja hengitystieoireina. Tämän vuoksi ei voida suositella immuniteetin tavoittelua taudin sairastamisella

Nieminen painottaa, että mikäli tarkoituksella hakee taudin, niin pysyy kotona eikä tartuta enää muita.

– Kyse on kuitenkin yleisvaarallisesta tartuntataudista, ja jos sitä levittää tahallaan eteenpäin, niin kyse on rikoksesta, koska siinä rikotaan tartuntatautilakia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja