Koronapassit käyttöön myös Alkoissa? Ministeri Kiurulta koukeroinen vastaus tartuntatautilain pykälistä

Ministeri Kiuru antoi monimutkaisen vastauksen kysymykseen siitä, voisiko koronapassin käytön laajennus koskea myös Alkoja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vastasi joulun alla kokoomuslaisten kirjalliseen kysymykseen koronapassista.

Kansanedustajat Mia Laiho, Pia Kauma, Anne-Mari Virolainen, Sari Sarkomaa, Kari Tolvanen ja Jari Kinnunen kysyivät Kiurulta, milloin koronapassin käytön laajentamista koskeva hallituksen esitys annetaan eduskunnalle. He kysyivät myös muun muassa, ollaanko koronapassin käyttöönottoa mahdollistamassa työpaikoilla ja "onko hallitus suunnitellut koronapassin käytön laajentamista Alkoihin".

– Hallitus on ryhtynyt valmistelemaan koronapassin käytön laajentamista, jotta koronapassia voitaisiin käyttää myös muuten kuin vaihtoehtona rajoitustoimille. Esitys koronapassin käytön laajentamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle mahdollisimman pian tammikuussa 2022, Kiuru toteaa vastauksessaan.

Hallituksen esitys rokotusten edellyttämisestä sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla on jo ollut eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä ja eduskunta päättää huomenna tiistaina toisessa käsittelyssä lain voimaantulosta.

– Lisäksi hallitus on päättänyt jatkaa valmistelua koronapassin tai muun vastaavan keinon käytön mahdolliseksi laajentamiseksi työelämään myös sosiaali- ja terveydenhuollon ulkopuolelle. Valmistelua tehdään kolmikantaisesti yhteistyössä työntekijöiden sekä työnantajien kanssa, Kiuru toteaa vastauksessaan.

oronapassin käytön ulottamisesta Alkoihin Kiuru vastaa näin:

– Koronapassia voidaan edellyttää toiminnoissa, joihin kohdistuu tartuntatautilain 58 §, 58 a § ja 58 d § mukaisia rajoituksia. Tartuntatautilain 58 d §:n mukainen päätös voi koskea myös Alkoa.

Tartuntatautilain 58 d § koskee koronarajoituksia muun muassa yksityisten elinkeinonharjoittajien sekä kuntien ja kuntayhtymien hallinnoimissa tiloissa.

– Sen sijaan voimassa olevan tartuntatautilain 58 i § ei mahdollista EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämisvelvollisuuden käyttöönottoa vaihtoehtona kyseiselle rajoitustoimenpiteelle muissa kuin 58 i §:n 3 momentissa mainituissa tiloissa, Kiuru jatkaa.

Tartuntatautilain 58 i § siis luettelee ne tilat, joihin pääsyn ehtona voi vaatia koronapassia. Näitä ovat muun muassa yleisötilaisuuksien sisä- ja ulkotilat, ravitsemisliikkeet, sisäliikuntatilat, uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot ja museot.

Koronapassin käyttöä halutaan Kiurun mukaan laajentaa siten, että koronapassia voitaisiin edellyttää muissakin kuin laissa nyt mainituissa tiloissa.

–  Tällöinkään koronatodistusedellytys ei kuitenkaan saisi estää esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden tai muiden näihin merkitykseltään rinnastuvien henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkimista, Kiuru toteaa.

Hallitus ilmoitti joulunalusviikolla hätäjarrutoimista pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Niiden myötä koronapassi otetaan osittain ja väliaikaisesti pois käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat