Koronan sairastaneille suositellaan vain yhtä rokotusta, mutta rokotepassiin vaaditaan kaksi – mitä nyt?

6:43
Videolla Nohynek kertoo myös, mille ryhmille on odotettavissa tarve kolmannelle koronarokotteelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että koronan sairastaneet henkilöt ottaisivat yhden rokotteen kahden sijaan.

Suomessa on yli 100 000 ihmistä, joille suositellaan vain yhtä koronarokotetta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että uuden immunologisen tiedon perusteella sairastettu koronatartunta toimii ikään kuin ensimmäisenä rokoteannoksena ja ensimmäinen rokote näissa tapauksissa niin sanottuna tehosterokotteena.

Nohynekin mukaan toinen rokoteannos ei tuota koronan jo sairastaneille ihmisille lisääntyvää suojaa, jolloin voisaan ajatella, että toinen annos on heille turha ainakin lyhyellä aikavälillä. Nohynek arvioi kuitenkin, että myöhemmin myös koronan sairastaneet voivat tarvita kakkosrokotteen

Miten koronan sairastanut saa rokotetodistuksen?

THL:n Mia Kontio kertoi aiemmin tänään koronatilannetta perkaavassa selonteossa, että ongelmaksi muodostuu se, että toinen rokote on tällä hetkellä vaatimus niin sanotun koronapassin saamiselle.

Kahden rokotteen ottamisesta kertova rokotetodistus on eräisiin maihin saapuessa ehto sille, ettei henkilö joudu koronatestiin ja karanteeniin.

– Tässä on käytännön haasteita: jos on saanut vain yhden rokoteannoksen, rokotepassiin ei voi saada merkintää täydestä suojasta. Nyt tutkitaan, miten saataisiin yhdistettyä sairastettu tauti ja yksi rokoteannos, ja miten se tulisi merkitä täyden suoja osalta rokotustodistukseen, Kontio sanoo.

– Suojan kannalta ei tarvisisi ottaa kahta rokotetta, mutta rokotustodistuksen kannalta se tarvitaan, hän kuvaa erikoista tilannetta.

Toisen rokotteen voi ottaa passia varten

THL:n Nohynek puolestaan sanoo, että koronapassin laatijoiden ja rajavartiolaitoksen pitää sopia, miten koronan sairastanut ja yhden rokotteen saanut henkilö saa merkinnän rokotetodistukseen.

Hänen mukaansa ennen asian selviämistä voi koronan sairastanut henkilö halutessaan ottaa myös toisen rokotteen rokotetodistusta varten.

– Jos ihminen itse haluaa kaksi annosta, ei sille ole vasta-aihetta sillä välillä, kun passiasiat ovat vielä työn alla, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja