Koronaan sairastuneita on liikkunut ravintoloissa, tapahtumissa ja yöelämässä – tämä kaikki viime päivien joukkoaltistuksista tiedetään

1:58
Koronatestaamisen strategiaa uusitaan ensi viikolla – oireettomien testausta on tarkoitus lisätä.

Helsingin kaupunki tiedotti tänään uudesta mahdollisesta joukkoaltistuksesta koronavirukselle. Tunnetussa helsinkiläisravintolassa Kaivohuoneella juhli viime viikon lauantaina henkilö, jolla todettiin myöhemmin koronavirustartunta.

Kaupunki kertoi tänään myös altistumisesta Herttoniemenrannan ala-asteella.

Tapaukset eivät ole ainoita laatuaan. Eri paikkakunnilla – ja erityisesti isoissa kaupungeissa – on tullut ilmi jo useita mahdollisia joukkoaltistustapauksia virukselle, kun ravintoloissa, tapahtumissa tai muilla julkisilla paikoilla liikkunut henkilö on osoittautunut koronaviruspositiiviseksi.

MTV Uutisille joukkoaltistuksista kertonut Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo, että tapaukset ovat lisääntyneet heinäkuun puolivälin jälkeen selvästi – ja niitä on myös tapahtunut entistä enemmän yksityistilaisuuksissa.

Ruotsalainen kertoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päiväkodeissakin on tapahtunut viikon sisällä useita altistumisia. Hänen mukaansa viidessä eri päiväkodissa joko yksittäinen lapsi tai työntekijä on altistanut muita henkilöitä.

Koostimme tiedot viime päivinä tiedotetuista koronavirusaltistuksista.

Helsinki, Herttoniemen ala-aste

Helsingin kaupunki kertoi tänään, että Herttoniemen ala-asteella 19 oppilasta ja 13 henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä on asetettu karanteeniin mahdollisen altistumisen vuoksi.

Ala-asteella on yhteensä 520 oppilasta. 

Karanteenissa oleville oppilaille järjestetään etäopetusta, muut tulevat kouluun normaalisti. 

– Tästä altistuksesta huolimatta, koulut ovat turvallisia oppilaille ja henkilökunnalle, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kommentoi.

Helsinki, ravintola Kaivohuone 8.8.

Ravintola Kaivohuoneella viime viikon lauantaina iltaa viettäneellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta, Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessa.

Kaikki tunnistetut lähikontaktit on kaupungin mukaan tavoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin. Samana iltana Kaivohuoneella olleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja menemään testiin välittömästi, jos oireita ilmenee.

Helsinki, Vum Open Air -tapahtuma 9.8.

Ääniwalli-yökerhossa järjestetyssä Vum Open Air -tapahtumassa olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Helsingin kaupunki. Viime sunnuntaina järjestettyyn tapahtumaan osallistuneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan. 

Helsingin kaupungin mukaan myös sunnuntaina 2. elokuuta pidettyyn Vum Open Air -tapahtumaan osallistuneet ovat saattaneet altistua koronalle. 

Tapahtumiin osallistuneita pyydetään hakeutumaan testiin välittömästi, mikäli lieviäkin oireita ilmenee. 

Viime sunnuntain tapahtumaan osallistuneiden tulisi tarkkailla vointiaan elokuun 23. päivään asti. 

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo MTV:lle, että viime sunnuntaina, eli 9. elokuuta järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 300 ihmistä. 

Tampere, ravintola Ihku 8.8.–9.8.

Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi perjantaina, että tamperelaisessa ravintola Ihkussa on ollut oireeton koronaviruspositiivinen henkilö lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 23 eteenpäin. Taysin mukaan asiakkaat ovat saattaneet tuolloin altistua koronavirukselle.

– Jos olet ollut tuolloin paikalla, tarkkaile mahdollisia infektio-oireitasi ja hakeudu niiden ilmetessä nopeasti koronatestiin, Tays tiedottaa.

Ravintola Ihkun mukaan kyseessä ei ole ollut henkilökunnan jäsen. Ravintola kertoo, että lauantai-ilta oli iltana suhteellisen hiljainen, ja täyttöaste oli ollut alle 75 prosentin.

Turku ja Lieto, kolme eri ravintolaa 9.8.–12.8.

Kolmessa eri ravintolassa Turun ja Liedon alueella on tapahtunut mahdollisia koronavirustartunnalle altistumisia, kertoo Turun kaupunki.

Turussa ravintola Olavin krouvissa sunnuntaina 9.8. kello 14–16 ja tiistaina 11.8. kello 11–12 ravintola Reivissä sekä Liedossa keskiviikkona 12.8. kello 11–12 ravintola Jesse's dinessa olleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan.

Kaupungin mukaan ravintoloissa asioineella oireettomalla ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Kaikkiin hänen lähikontakteihinsa ja mahdollisiin altistuneisiin ollaan yhteydessä ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Turku, koronapositiivisia Skopjesta Suomeen 8.8. ja 11.8.

Turun lentokentälle laskeutui viime viikon lauantaina ja tämän viikon tiistaina kaksi lentoa, joissa varmistettiin koronapositiivia matkustajia. Lauantaina 8.8. Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneen Wizz Air -yhtiön lennolla todettiin jopa 26 koronatapausta. Muutamaa päivää myöhemmin lentokoneen matkustajista viidellä oli vahvistetusti koronatartunta.

Lauantain lennolla oli yhteensä 158 matkustajaa, joista kaikki testattiin. Tiistain lennolla oli 146 matkustajaa. Heistä saatiin testattua 129, ja 17 matkustajaa kieltäytyi testistä. Skopjen-lentojen tapaukset nostattivat keskustelun siitä, pitäisikö jokainen riskimaista saapuva matkustaja pakkotestata koronatartunnan varalta.

Lappeenranta, pesäpallopeli 10.8.

Pesäpallopelissä Lappeenrannassa altistui maanantaina koronavirukselle mahdollisesti useita kymmeniä ihmisiä, kertoi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) torstaina. Peli pelattiin Pesä Ysien ja Imatran Pallo-Veikkojen välillä E-tyttöjen sarjassa.

Eksoten mukaan mahdolliset altistuneet eivät ole tartunnan saaneen lähikontakteja, eikä heitä siten asetettu karanteeniin.

Kemi, ravintolat Corner Inn ja Sataman Valakia 7.8.–8.8

Kemissä kahden ravintolan henkilökuntaa altistui koronavirustartunnalle viime perjantaina ja lauantaina eli 7.–8. elokuuta. Ravintolat ovat Corner Inn ja Sataman Valakia. Myös asiakkaiden altistuminen on mahdollista. 

Espoo, Leppävaaran uimahalli ja maauimala 9.8.

Viime sunnuntaina 9. elokuuta Leppävaaran uimahallin ja maauimalan asiakkaat Espoossa ovat myös mahdollisesti altistuneet tartunnalle. Niissä sunnuntaiaamuna kello 9–10 olleella ihmisellä on todettu tartunta.

Rauma, tartuntoja ravintoloista

Rauman kaupunki tiedottaa, että viimeisen kahden viikon aikana Raumalla todetut koronavirustartunnat on mahdollisesti saatu ravintoloista. Yhteensä todettuja tapauksia on kolme.

Tartunnan saaneet ovat ravitsemusliikkeessä käydessään olleet oireettomia. 

− Mikäli henkilö on asioinut viimeisen parin viikon aikana raumalaisissa ilta- ja anniskeluravintoloissa, erityisesti ravintola Toripöllössä, ja hänellä ilmenee koronavirustartunnan oireita, tulee koronatesteihin hakeutua pikaisesti, Rauman terveyspalvelujen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall kehottaa.

Kauhava, huvipuisto Powerpark 3.8.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella todennäköisesti Virosta koronatartunnan saanut ehti vierailla huvipuisto PowerParkissa ennen oireiden alkua.

Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Juha Salosen mukaan altistumisriski huvipuistossa ei ole ollut suuri.

– Hän vieraili PowerParkissa kaksi päivää ennen kuin oireet alkoivat, mikä saattaa olla pieni riski tartuttavuudelle, mutta ei se ole täysin poissuljettavissa, Salonen kertoo.

Tartunnan saanut vieraili huvipuistossa maanantaina 3. elokuuta eli siitä on kulunut aikaa jo yhdeksän päivää.

Kaikissa tapauksissa altistuneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan kahden viikon ajan mahdollisesta altistumisesta ja hakeutumaan hoitoon matalalla kynnyksellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja