Korkein oikeus kaatoi Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion

Korkein oikeus (KKO) hylkäsi toimittaja Johanna Vehkoon syytteen kunnianloukkauksesta. Vehkoo oli nimitellyt oululaista entistä kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi somekirjoituksessaan.

Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat aiemmin Vehkoon syyllistyneen kunnianloukkaukseen ja tuomitsivat tämän sakkorangaistukseen. KKO:n mukaan Vehkoo ei loukannut Junes Lokan kunniaa. Se purki aiemman tuomion.

Korkein oikeus katsoi, että kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui "Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta". 

Tällainen arvostelu ei rikoslain mukaan mene kunninanloukkauksen puolelle, jos se ei ylitä hyväksyttävyyden rajoja.

– Ottaen huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitusta kokonaisuutena arvioitaessa siinä käytettyjen ilmaisujen ei katsottu selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, Korkein oikeus linjasi.

Facebook-kirjoituksesta vuosien oikeustaisto

Korkeimpaan oikeuteen saakka edennyt oikeuskiista sai alkunsa vuonna 2016. 

Vehkoon oli tuolloin tarkoitus mennä Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan, mutta kuuli Junes Lokan aikovan tulla kirjakauppassa järjestettävään tilaisuuteen haastattelemaan häntä'. Lokka oli kertonut aikeistaan Youtube-videolla.

Vehkoo julkaisi Facebookissa rajatulle joukolle kirjoituksen, jossa kertoi Lokan suunnitelmista ja nimitteli tätä. Lokka teki asiasta rikosilmoituksen. 

Vehkoo on perustellut kirjoitustaan muun muassa Lokan aiemmalla käytöksellä sillä, että koki olonsa uhatuksi. Vehkoon mukaan oikeusjutussa on ollut kyse poliittisesta sananvapaudesta.

Lokka taas katsoi, ettei kirjoitus kohdistunut politiikkaan vaan sen oli tarkoitus halventaa häntä henkilönä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja