Korjausrakentamiseen haetaan yhteistä eurooppalaista mallia

Euroopan unioni käynnisti maaliskuun alussa nelivuotisen SUREURO-hankkeen, jossa kehitetään kestävän korjausrakentamisen menetelmä 80 000 asuinalueelle Euroopassa 56 miljoonan asunnon rakennuskannassa. Kestävän kehityksen mukaisesti korjataan normaalikustannuksin ja aikatauluin, mutta samalla pyritään säästämään energiaa ja parantamaan ympäristöä.

SUREUROn käynnisti ruotsalainen Kalmarhem Oy, joka on myös hankkeen koordinoija yhdessä ruotsalaisen Blomstrand Consultingin kanssa. Lisäksi mukana ovat asuntoyhteisöineen Suomi, Englanti, Hollanti, Ranska, Saksa ja Tanska. Hankkeeseen osallistuu myös yhdeksän eurooppalaista tutkimuslaitosta ja rakennusyritystä sekä viisi konsulttiyritystä.

Hankkeen kokonaiskustannukset neljän vuoden aikana ovat 10 miljoonaa euroa. Näin projekti on lähivuosien suurimpia EU:n komission tukemia hankkeita.

Suomen SUREURO-hanketta vetää Kiinteistöliitto. Lisäksi mukana ovat tutkimuslaitoksista Motiva, Renova ja VTT Rakennustekniikka. Eurooppalaisena yhteistyönä kehitettäviä asuinkerrostalojen korjausmenettelyjä testataan Suomessa kolmessa asuntoyhteisössä. VVO Vuokra-asunnot Oy kehittää mm. asukkaiden osallistumista asuntojensa korjaamiseen ja asuinympäristönsä parantamiseen. ATT puolestaan pilotoi Jakomäen kiinteistöt Oy:n vuokrataloissa.

Tavoitteena on selvittää, miten kestävä kehitys otetaan huomioon koko korjaushankkeessa suunnittelusta alkaen. Kohteena on Helsingin kaupungin 1960-1970 -luvuilla rakennettu vuokra-asuntokanta, josta seuraavan viiden vuoden aikana tulee peruskorjausikään noin tuhat asuntoa vuosittain

Tampereen vuokratalosäätiö pilotoi kestävän korjaamisen periaatteita ensin yksittäisessä kohteessa ja soveltaa sitten saatuja tuloksia laajemmin Annalan alueella Kaukajärvellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja