Koristemaalauksella eloa asuinympäristöön

Asuintilojen koristelu on ollut ihmiskunnan vanhinta taidetta aina luolamaalauksien ajoilta lähtien. Nykyäänkin koristemaalaus on kätevä vaihtoehto niille, jotka kaipaavat väriä ja esteettisiä elämyksiä keskelle arkistakin asuinympäristöänsä.

Koska huonekalut näkyvät ja kestävät käytössä päivästä päivään, ei ole ihan sama, miltä ne näyttävät. Koristemaalauksia voidaankin tehdä sekä vanhoihin puukäsityön taidonnäytteisiin, että upouusiin puisiin sarjatuotannolla tehtyihin huonekaluihin. Moderni suunnittelu ei juuri tarjoa koristeellisuutta - uusien huonekalujen värit ja muodot ovat usein hyvin pelkistettyjä. Mutta jos katsotaan sisustuksen historiaa, on koristelu ja kuviointi kuulunut oleellisesti niin tuoliin ja kaappiin, kuin oviin ja seiniinkin.

Koristemaalauksen voi tehdä kaikille käsitellyille puulaaduille. Entisöinti aloitetaan arvioimalla huonekalun kunto ja arvo. Jos tuolirotiskon lohkeilevan maalin alta paljastuu toinen, alkuperäinen väri tai vanha kuviointi, kannattaa huonekalua käsitellä hellävaroen ja säästää vanha ilme entistämällä kaluste taidokkaasti.

- Entisöijä voi tehdä joskus varsinaisia löytöjä lähtiessään kuorimaan maalikerroksia vaatimattomankin näköisestä kalusteesta, kertoo koristemaalari Sinikka Siekkeli.

- Kun asiakas tuo esimerkiksi harmaan tuolin, jonka alta paljastuu vahva verenpunainen väri, koen valtavaa löytämisen iloa ja saatan käyttää kaiken psykologisen taitoni suostuttaakseni omistajia ottamaan tuolin kotiinsa alkuperäiseen ilmeeseen entistettynä.

Arvioinnin jälkeen entisöijä lähtee varoen poistamaan vanhaa maalia ja lakkaa. Käsittelyjen jälkeen puupinta hiotaan ja puhdistetaan ja puun kolot kitataan. Myös aivan uusi huonekalu vaatii hiomista, jotta koristeluun käytetty maali imeytyisi puuhun kunnolla.

Maalit voidaan joko tehdä itse erilaisista liima-aineksista ja värijauheesta sekoittaen tai ne voidaan tietysti ostaa valmiina. Siekkeli suosittaa huonekaluihin tavallisia taiteilijan tuubivärejä, kuten taiteilijatarvikeliikkeistä saatavia Becker'sin värejä.

Suurta huijausta

Tavallaan koristemaalaus on suurta huijausta ja erilaisia maalaustekniikoita on lukemattomia. Puupinta voidaan saada muistuttamaan lähes mitä tahansa materiaalia erilaisista kivilajeista aina kilpikonnankuorimukailuun tai silkkikuviointiin asti. Maalia voidaan käsitellä sienitöppäyksellä, täplittämällä, harjaamalla, pirskottelemalla, rappaamalla ja niin edelleen lähes loputtomiin.

Luonto on aina inspiroinut taiteilijoita ja se näkyy myös huonekalujen koristeaiheissa, joista yleisin on kukka monissa eri muodoissaan. Mieleenpainuvat maisemat ovat myös päätyneet kirstujen kansiin ja rakennuksien sisäseinille. Hedelmällisyyttä symboloivasta elämänpuusta on löytynyt monia versioita eri puolilta Eurooppaa.

Myös taiteen eri tyylisuunnat tulevat tutuksi koristemaalarille ja ammattilainen käyttääkin oikeanlaista kuviointia kunkin tyylisuunnan mukaan muotoillulle huonekalulle.

- Harmonia on minulle entisöinnissä tärkeintä ja siksi en juuri käytä uusia kuviointiaiheita töissäni, kertoo Sinikka Siekkeli.
- Haluaisin kuitenkin poistaa sen supisuomalaisen ajattelutavan, joka estää trendeistä poikkeavat värikokeilut kotien sisustamisessa. Liian usein mietitään, että mitähän se naapuri minun ratkaisuistani ajattelee, vaikka omasta asuinympäristöstä on kyse. Kannustan siihen, että jos joku haluaa oranssin hyllyn kotiinsa, pitää se voida myös hankkia. Pelkkä harmaa ja valkoinen sisustuksessa voitaisiin jo unohtaa!

Siekkeli muistuttaa, että koristemaalaus kotioloissa vaatii tuuletettavat tilat ja työskentelytekniikkojen riittävää tuntemista. Esimerkiksi työväenopistoilla pidetään hyviä peruskursseja aloittelijoille. Laadukkaisiin työvälineisiin kannattaa myös satsata - kalliimpi vaihtoehto on usein todella halpaa parempi esimerkiksi siveltimien ja pensseleiden kohdalla. Sinikalla on myös oma kaksivuotinen koristemaalauskoulu Kuggomskolan Pernajassa, joka tähtää ammatilliseen osaamiseen.

- Tuleva intohimoni koristemaalauksen osalta on seinämaalausperinteen tuominen suomalaisiinkin koteihin ja julkisiin tiloihin. Monet tyhjät tilat pääsisivät oikeuksiinsa sopivan seinämaalauksen kautta. Valinnanvaihtoehdot ovat tässä rajattomat!
Teksti ja kuvat Maarit Piippo

Lue myös:

    Uusimmat