Saako Suomi kansanrintamahallituksen? Mikael Jungner uskoo, Pertti Salolainen ihmeissään: "Keskusta kärsi dramaattisen vaalitappion – Eihän tässä ole mitään järkeä!"

Hallituspohja syntymässä 6:48

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) on määrä kertoa tänään, mitkä puolueet lähtevät mukaan hallitusneuvotteluihin.

Entiset kansanedustajat Mikael Jungner (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.) vierailivat Huomenta Suomessa keskustelemassa hallitustunnusteluista ja tulevista neuvotteluista.

Hallituksen muodostamiseen vaikuttaa Salolaisen mukaan se lähtökohta, että pääsääntöisesti Suomen hallituksen muodostavat kaksi suurta puoluetta. Mikäli keskusta jää neuvotteluista pois, muodostaisivat rungon käytännössä SDP ja kokoomus.

– Tämä on se vanha kuvio. Mielestäni tässä on kyse siitä, että Antti Rinne ikään kuin peluuttaa keskustaa ja kokoomusta, sillä tiedetään, että jompikumpi on hallituksessa kuitenkin, Salolainen arvioi.

Mikael Jungner arveli, että keskusta tulee vastaamaan myöntävästi SDP:n kosintaan. 

– Sanoisin, että Antti Rinne pelaa upporikasta tai rutiköyhää. Rinne on julkisesti sanonut haluavansa keskustan, ja se on aika ennenkuulumatonta, Jungner mietti.

Salolainen: "Eihän tässä ole mitään järkeä!"

Jungnerin mielestä keskusta voisi lähteä hallitukseen heikosta kannatuksestaan huolimatta.

Porkkanana voisi olla paikka hallituksessa, jossa ei olisi kokoomusta rajoittamassa esimerkiksi rata- ja tiehankkeiden rahoittamista. Myös menneen vaalikauden sote-trauma olisi mahdollista jättää taakse.

– Näyttää hirveän hyvin käsikirjoitetulta. Kyllähän keskusta tässä paljon saa. Jos [keskusta] lähtee mukaan hallitukseen, maakuntahallinto tulee, se on ihan varma, Jungner tiivisti.

– Mitä mieltä äänestäjät on, se on sitten eri asia, Jungner mietti.

Salolainen ihmetteli logiikkaa suuresti.

– Keskusta kärsi dramaattisen vaalitappion, ja nyt se olisi ohjaajan paikalla. Eihän tässä ole mitään järkeä! Salolainen äimisteli.

Tuleeko Suomeen kansanrintamahallitus?

Antti Rinteen on määrä julkistaa hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet tänään kello 11.30.

Jungnerin arvion mukaan hallituksen muodostaisivat nopeiden neuvottelujen jälkeen SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Kyseessä olisi siis niin sanottu kansanrintamahallitus. Hallitusvastuuta kantaisivat pelkän punamullan eli SDP:n ja keskustan sijaan puolueet poliittisesta keskustasta aina eduskunnan vasemmalla laidalla olevaan vasemmistoliittoon asti.

Salolainen puolestaan arvelee pelin olevan täysin auki.

– Minä en kansanrintamaan tällä syömisellä usko, mutta en lähde myöskään sanomaan, mikä ratkaisu se on. Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus munata itsensä, Salolainen naurahti.

Lue myös:

    Uusimmat