Kommentti: Uusnatsipuolue on aina sekä vastenmielinen että vaarallinen

Saksa on vahva demokratia. Se kestää myös yhden hiipuvan uusnatsipuolueen, jota maan perustuslakituomioistuin ei hyvistäkään perusteluista huolimatta suostu kieltämään.

Kun asiaa katsotaan maailmaa syleilevien punavihreiden lasien läpi, ratkaisu on skandaali. Jo toisen kerran Saksan perustuslakituomioistuin päätti, ettei selkeistä uusnatsisympatioistaan ja avoimeen väkivaltaan taipuvaisista jäsenistään tunnettua NPD-puoluetta kielletä.

Tuomioistuimen mielestä pieneksi ja merkityksettömäksi kutistunut NPD ei ole potentiaalinen uhka Saksan vapaalle edustukselliselle demokratialle. Sen perustuslakituomarit myöntävät, että NPD:n yksittäiset jäsenet ovat väkivaltaisia ja uhkaavia, mutta tämän asian hoitaminen kuuluu Saksan lakien mukaan poliisille ja rikosoikeudelle.

Äärioikeiston kouhot tietysti juhlivat. NPD saa jatkaa toimintaansa ja pyrkiä osavaltioparlamentteihin ja Berliinin liittopäiville. Tällä hetkellä puolue ei ole edustettuna missään näistä eikä tilanne ole mielipidemittausten mukaan myöskään muuttumassa.

Suomessa keskustelu Suomen vastarintaliikkeen kieltämisestä ottaa varmasti uusia kierroksia. Saksasta saavat argumentteja niin kiellon vastustajat kuin puolustajat. Eikä keskustelu taatusti pysy asiallisena. Ei puolin eikä toisin.

Saksa ei halua vähätellä uusnatsiongelmaa

Jätetään nyt tässä ääripäät ja niiden väliset ääliömäiset vihapuheet. Yritetään pohtia rauhassa, mistä Saksan ratkaisu kertoo.

Ensiksi on syytä korostaa, että virallinen Saksa ei halua vähätellä uusnatsiongelmaa tai lakaista sitä maton alle. Enemmistö saksalaisista pitää nyt ja jatkossa hakaristilippuja heiluttelevia äärioikeiston luupäita sekä vastenmielisinä että vaarallisina. Oli heidän puolueensa vahva tai ei.

Kannuja valetaan siitä, miten uusnatseille ja NPD:n kaltaiselle puolueelle pitäisi panna kampoihin. Miten tällaisen aatteen ja toimintatapojen leviäminen, yleistyminen ja vahvistuminen  estetään tehokkaasti?

Poliittisen kentän molemmilla laidoilla riittää niitä, joiden mielestä vain NPD:n kieltäminen olisi riittävän vahva ja yksiselitteinen signaali. Ymmärrettävistä syistä etnisten – kansallisten – ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajat kannattavat tätä linjaa. NPD on avoimen rasistinen ja vähättelee natsien toteuttamaa juutalaisten kansanmurhaan – tai jopa kieltää sen.

Toisella puolella taas katsotaan, että hiipuvan puolueen kieltäminen vain nostaisi sen jalustalle ja tekisi puolueaktiiveista marttyyreja. Tämä linjan edustajat ovat vakuuttuneita, että NPD hiipuu tehokkaammin ilman perustuslakituomioistuimen kieltoa.

Saksalaisessa järjestelmässä puolueen tai poliittisen liikkeen kieltäminen on historiallisista syistä äärimmäisen vaikeaa. Poliittisen vasemmiston ajamaa kieltoprosessia vastustettiin, koska tiedettiin, että kielto tuskin menee läpi.

Jos koko prosessia ei olisi käynnistetty, NPD ja sen kannattajat eivät olisi saaneet tuomioistuimelta virallista oikeudellista vahvistusta toiminnalleen. Nyt se tuli jo toisen kerran.

Populistisen äärioikeiston suosio ei katoa Saksassa

Perustuslakituomioistuimen päätös ja koko keskustelu kertovat joka tapauksessa siitä, että Saksan demokraattinen järjestelmä on vahva ja että se toimii.

NPD:n kieltämistä voi vaatia hyvin perustein, mutta kieltämiselle ei välttämättä ole nykyisten lakien puitteissa riittävän hyviä perusteita. Tämä myönnetään ja siksi ratkaisua kunnioitetaan rintaman molemmilla puolilla. Pitkin hampain, mutta kuitenkin.

Se, että NPD:n kannatus hiipuu, ei tarkoita, että populistinen äärioikeisto olisi Saksassa heikoilla. Päinvastoin.

NPD:n jäseniä on viime vuosina siirtynyt AfD:n eli Vaihtoehto Saksalle -puolueen riveihin. Samalla AfD on vahvistanut kannatustaan, noussut useisiin osavaltioparlamentteihin ja nousee syksyllä rytisten myös Berliinin liittopäiville. Puolue voi kivuta jopa kolmanneksi suurimmaksi heti liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien ja Merkelin hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien jälkeen.

AfD:n menestysresepti on jyrkkä, mutta silti juuri ja juuri salonkikelpoinen ulkomaalaisvastaisuus. Saksan demokraattinen järjestelmä kestää myös vahvan AfD:n, mutta se ei tarkoita, että vahva AfD tekee hyvää Saksalle ja saksalaiselle demokratialle. 

Lue myös:

    Uusimmat