Patrick Kanen apeasta katseesta kuvastui koko Yhdysvaltojen joukkueen peli-ilme katastrofitappiossa Euroopan yhdistelmäjoukkuetta vastaan.
Euroopan joukkueelle naureskeltiin ennen World Cupin alkua. Sen piti olla puolillaan luutuneita ukkoja, jotka kiemurtelevat viimeisiä luistimenvetojaan kirkkaissa valoissa.
Marian Gaborikia, 34, Thomas Vanekia, 32, Zdeno Charaa, 39, ja kumppaneita pidettiin monen kirjoissa liian hitaina, jotta he voisivat pärjätä avausvastustaja USA:n vauhtimyllyssä ja ankaran paineen alla.
Ottelusta tuli setien näytös. Vähän kuin isoisä olisi jakanut pöyhkeälle ja ylimieliselle lapsenlapselleen elämänkokemuksen kartuttamaa viisautta ankaralla tavalla.
Karmea kiekonmenetys
Ja ylimielinen, sitä USA:n joukkue todella oli. Löysä asenne tiivistyi hyvin Euroopan joukkueen 2–0-maalissa, jonka Leon Draisaitl ja Nino Niederreiter pääsivät namuttelemaan Jonathan Quickin selän taakse kahdella nollaa vastaan. Kahdella nollaa vastaan, tällä tasolla!
Tilanne käynnistyi Euroopan joukkueen siniviivalla. USA:n supertähti ja NHL:n viime kauden paras pistemies Patrick Kane kuljetti kiekkoa tyhmänrohkeasti alimpana miehenä, kunnes kultakutrilta vietiin tikkari.
Virheitä sattuu, mutta Kanen reaktio kiekonmenetyksen jälkeen oli anteeksiantamaton. Hän jäi käppäilemään hyökkäysalueelle ja vilkaisi laiskasti Euroopan hyökkääjien perään.
Kane ei olisi pystynyt millään estämään maalin syntyä, mutta tämä ei todellakaan ole se game face, jota yksi maailman parhaista pelaajista voi näyttää tunnetun universumin kovimman kiekkoturnauksen avausottelussa. Jos tilanteesta olisi syntynyt irtokiekko, Chicago Blackhawksin mies olisi hyvin ehtinyt takakarvaamaan.
Kanen puolustukseksi on sanottava se, että Yhdysvaltojen puolustajat John Carlson ja Ryan Suter olivat nousseet tilanteessa erittäin ylös.
Ylivoimalla Kane kiemurteli tehottomasti ja kiekon liike hyytyi miljoonakaupungin raikulipojan lapaan.
Kane ei tietenkään ole yksin syyllinen nöyryyttävään tappioon, vaan pikemminkin hänen otteistaan heijastui koko joukkueen kuvajainen. Kaikki Euroopan maalit syntyivät USA:n huolimattomasta, verkkaisesta ja jopa typerryttävästä pelaamisesta.
Tortorella aseeton
Vanhan mantereen keisarit pelasivat ihailtavan yksinkertaista, ilmavaa kiekkoa. Joukkue pääsi pois Yhdysvaltojen paineen alta nopeilla ja fiksuilla siirroilla, jota seurasi harppuunahyökkäys kohti Jonathan Quickiä.
Päävalmentaja Ralph Kruegerin taktiikka sai räyhähenkisen kollegan John Tortorellan näyttäämään kesyltä kaniinilta.
Maalivahti Quickin torjuntaprosentiksi jäi hyvin vaatimaton 82,4, mutta hän oli vähiten syyllinen tappioon. Lukemat olisivat voineet olla paljon rumemmat kuin 0–3 ilman muutamaa unelmapelastusta.
Jatkopeleihin pääsy tulemaan olemaan USA:lle ohdakkeinen, sillä joukkueen on lähes pakko voittaa omassa ottelussaan Tshekkiä lukemin 6–0 höykyttänyt Kanada.
Kohtaamisesta tulee yksi alkusarjan nautittavimmista peleistä.