Mainos

KOMMENTTI: Ruotsi laittoi koko arvovaltansa peliin

Ruotsin syksyinen sukellusvenejahti ehkä herätti joillain tahoilla jopa hilpeyttä, mutta ei enää tänään.

Kun komentaja Göranson sanoi, että kyseessä oli sotilasalus, niin voidaan kysyä, uittaisiko jokin Nato-maa provosoivasti ja ilmoittamatta sellaista ystävällisen maan aluevesillä.

Kun sekä pääministeri että puolustusvoimien komentaja yhdessä mikrofonien takana ja kameroiden edessä yhteen ääneen vakuuttavat, että on olemassa varmuus alueloukkauksesta pienoissukellusveneellä, on Ruotsi koko arvovallallaan väitteen takana.

Komentaja Sverker Göranson sanoi suoraan, ettei todisteita, päätelmäketjuja ja havaintoja voida paljastaa, koska silloin tulisi liikaa päivänvaloon myös Ruotsin kykyjä rannikkonsa valvonnassa. Pääministeri Stefan Löfvenin kommentti siitä, että Ruotsilla on rantaviivaa yhtä paljon kuin koko Yhdysvaltojen itärannikolla pituutta, kertoo toki valvonnan vaikeudesta.

Aluevesiloukkaajan kansallisuudesta pidätyttiin sekä kertomasta että arvailemasta. Kun silloinen Neuvostoliitto 1980-luvulla sai sukellusveneensä Ruotsin rannikon karille, Ruotsi oli vahvasti puolueeton. Nyt Ruotsi, kuten Suomikin, on läheisessä yhteistyössä Naton kanssa jonka jäsenmaita Itämeren muut ympärysmaat ovat. Venäjä ei ole.

Kun komentaja Göranson sanoi, että kyseessä oli sotilasalus, niin voidaan kysyä, uittaisiko jokin Nato-maa provosoivasti ja ilmoittamatta sellaista ystävällisen maan aluevesillä. Mikä vaihtoehto jää?


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.