Kommentti: Rasisti! Somalien hyysääjä!

Rasisti! Tätä leimaa ne kaikki pelkäävät. Viranomaiset nimittäin.

Näillä sanoilla aloitin MTV:n blogini viisi vuotta sitten, kun somalialaisista kasvattilapsista juttua tehdessäni neljä eri tahoa (maahanmuuttovirasto, Helsingin sosiaalivirasto, poliisi ja somaliliitto) kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Taustalla oli rasistiksi leimaamisen pelko ja toisaalta maahanmuutosta käyty vimmainen keskustelu netin keskustelupalstoilla.

Tänään kävin perussuomalaisten tilaisuudessa, jossa puolue julkaisi teettämänsä tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista. Eilisestä alkaen yritin saada puolueetonta asiantuntijaa kommentoimaan lukuja. Turhaan.

Ensin kieltäytyi Siirtolaisinstituutin johtaja. Hän oli Lapissa lomalla, eikä osannut kommentoida asiaa ilman Turussa olevia papereitaan. Ja niitä papereita ei kuulemma Lappiin millään saisi.

Monen tahon mukaan paras tutkija löytyisi Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. VATT:n erikoistutkija on kuulemma ainoa aiheesta väitöksen tehnyt tutkija Suomessa. Myös hän kieltäytyi haastattelusta. Pitkän puhelun jälkeen syyksi löytyi se, että hän oli auton ratissa koko päivän, eikä puhelinhaastattelukaan onnistuisi. Myös hänen kollegansa kieltäytyi haastattelusta.

Aamulla eri ministeriöiden viestintäosastot tekivät töitä, jotta kameran eteen saataisiin joku kommentoimaan asiaa. Vihdoin löytyi työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja, joka - vieläpä lomaltaan - ehti antaa puhelinhaastattelun aiheesta.

Pääsiäinen on tulossa. Mutta siitä huolimatta. Jos on tutkinut asiaa monta vuotta tai jopa tehnyt väitöskirjan aiheesta, voisi kuvitella, että lukuja pystyisi kommentoimaan edes yleisellä tasolla. Tai edes peilaamaan tilastoja omaan tutkimukseen.

Väistämättäkin tuli tunne, että mikään ei ole viidessä vuodessa muuttunut. Edelleen viranomaiset ja maahanmuuttotutkijat pelkäävät tulevansa leimatuiksi. Jos olet kriittinen maahanmuuttoa kohtaa, sinut leimataan rasistiksi. Jos ymmärrät maahanmuuttajia, olet somalien hyysääjä.

Maahanmuuttokriittiset koneistot ottavat maahanmuuttoa symppaavat hampaisiinsa ja repostelevat kommentteja keskustelupalstoilla. Toisaalla kyseenalaistajat leimataan suvaitsemattomiksi. Taistelua tuulimyllyjä vastaan, kuvasi yksi asiantuntija.

Mielestäni on erittäin vakavaa, jos maahanmuutosta ei voida keskustella Suomessa kiihkottomasti. Asiasta pitää puhua, mutta miten se on mahdollista, jos kukaan ei uskalla antaa kasvoja edes tilastotietojen tiedottamiselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja