Mainos

Kommentti: Päihtyneen paras kaveri jää oman onnensa nojaan

Ohikulkijan on käytännössä vaikeaa puuttua päihtyneiden kanssa kulkevien koirien kohtaloon. Kaikkia tilanteita ei kannata eikä voi itse hoitaa, mutta viranomaisten vähättelevä asenne tai kiire voi jättää eläimet oman onnensa nojaan. Vammat kun eivät aina näy ulospäin, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Mona Haapsaari.

Rähähdys kuului junalaiturille saakka. Helsingissä Rautatieaseman ulkopuolella, Elielin bussiaseman päädyssä nuorisoporukan iso bulldog ja päihtyneen nuoren miehen musta saksanpaimenkoira olivat ärisseet toisilleen. Mies veti koiransa sisälle Rautatieaseman siipeen edelläni. Hetken mielijohteesta päätin mennä perässä.

Sisällä mies nappasi koirastaan rajusti kiinni ja löi sitä. ”Mitä sä nyt tolleen menit tekemään, tyhmä?” Iso koira ulisi ja taisi laskea alleenkin. Pyysin monta kertaa miestä lopettamaan, mutta hän ei reagoinut puheeseeni. Lisää rajuja otteita.

Väliin en uskaltanut mennä fyysisesti. Juoksin viereiseen kioskiin, jossa myyjä hälytti vartijat paikalle.

Ensimmäinen vartija tuli nopeasti, mutta mies ja koira ehtivät pinkaista junien suuntaan. Vartija nosti heti kädet pystyyn.

”Niin mitä tässä nyt voi tehdä. Tosi kurjaa, mutta ei niitä noilta pois saa.”

Yritin selittää, että otteet olivat todella rajuja ja että pahimmassa tapauksessa mies ja kivulias, pelokas koira ovat nyt ruuhkajunassa ja vaaraksi muille. Ehkä koira ei kohdista vihaa omistajaansa kohtaan, mutta ohikulkijan tai kanssamatkustajan yllättävä kosketus voi olla se viimeinen pisara.

Paikalle tullut toinen vartija otti tilanteen vakavammin ja lupasi selvittää, näkyisikö miestä ja koiraa VR:n kameroissa sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin. Vaikea sanoa, miten tilanne päättyi.

Tämä loppukesäinen tapahtuma tuli mieleeni muutama viikko sitten, kun siskoni työpaikan edestä löytyi iso, kiltti sekarotuinen koira valjaat ja hihna päällään. Kukaan ei tuntunut etsivän tätä lempeää, leikkisää jättiläistä eikä ilmoituksia poliisille tai Viikin löytöeläintaloonkaan tullut päivän aikana.

Siskoni sopi Viikin kanssa, että hän ottaa koiran yöksi kotiinsa ja että se toimitetaan löytöeläintaloon seuraavana päivänä. Laitoimme ilmoituksia netin koirapalstoille. Uskoimme, että tätä hyvin hoidettua kaveria odottaa ja etsii oma perhe jossain.

Illalla tuli ensimmäinen yhteydenotto, jossa kerrottiin, että omistaja on niin sanotusti ”tuttu naama”, joka oli jättänyt koiransa muun muassa kaupan eteen 1,5 tunniksi.

Hetken päästä toinen:

”Tiedän omistajan, narkomaanimies. Rakastaa kyllä koiraansa, ei vaan tajua pistää asioita tärkeysjärjestykseen. Mies on kertonut kouluttavansa siitä suojelijaa. Viimeksi, kun vartijat olivat poimineet sen jostain hylättynä ja meinasivat toimittaa Viikkiin, omistaja huusi: "ettekö kusipäät tajua paljon maksaa hakea se sieltä"

Molemmat lupasivat todistaa koiran vaiheista, jos tarvitsee.

Yöllä omistaja soitti ja kysyi, mistä voisi koiran hakea.

Sanoimme, että koira toimitetaan Viikkiin – halusimme virallisen tahon ottamaan kantaa tapaukseen. Mitä muita vaihtoehtoja olisi ollut? Pitää koira itse? Etsiä sille omatoimisesti muutaman vinkin perusteella uusi koti tietämättä taustoista sen enempää?

Seuraavana päivänä toimitimme hyvin nukkuneen ja syöneen, levollisen koiran Viikkiin. Kerroimme tietomme koiran taustoista ja annoimme yhteyttä ottaneiden ”todistajien” tiedot.

Viikon päästä saimme tiedon, että koira oli nähty jälleen omistajansa kanssa.

Nälkiintyneen, likaisen tai sairaan koiran tapaukseen on helpompi puuttua. Sen sijaan koiran, jota hoidetaan välillä hyvin, joka on omistajalleen tärkeä ja rakas kaveri, mutta joka päihteiden takia unohtuu tai saa kärsiä kovista otteista, jää aikalailla oman onnensa nojaan.

Kaikki vammat eivät kuitenkaan näy ulospäin. Pelko, epävarmuus ja kipu voivat ajan myötä tehdä näistä narkomaanien parhaista kavereista vaarallisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.