Kommentti: Orpo ei voi päästää yhden kansanedustajan kapinaa leviämään – tai soten lisäksi voi horjua koko hallitus

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo joutuu uudelleen vakuuttamaan joukkonsa siitä, että hallituksen sote- ja maakuntauudistus kannattaa toteuttaa. Toistaiseksi vasta yhden kansanedustajan sote-kapinaa ei ole varaa päästää leviämään tai soten lisäksi myös hallitus saattaa kaatua, kirjoittaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) toi pintaan kokoomuksessa pesivän kritiikin, kun hän ilmoitti avoimesti vastustavansa hallituksen sote-mallia.

Lepomäki järjesti eduskunnassa tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi äänestävänsä uudistusta vastaan. Lepomäen mielestä uudistus ei tuo luvattuja säästöjä eikä paranna palveluja. Erityisen tarpeettomana Lepomäki piti uutta maakuntahallintoa.

Lepomäki ei ole kokoomuksessa ajatuksineen yksin. Koko sote-kompromissi syntyi hallituskriisin tuloksena Alexander Stubbin (kok.) ollessa kokoomuksen puheenjohtaja.

Keskusta sai silloin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla puolueen pitkään toivoman maakuntahallinnon. Kokoomusta lepyteltiin sote:n valinnanvapaudella, joka avaa sote-palveluita myös yksityisille yrityksille.

Sotella riitaisa menneisyys

Myöhemmin valinnanvapautta on jouduttu perustuslakiin vedoten kaventamaan. Se on ärsyttänyt kokoomuksen markkina-siipeä. Muun muassa julkisten sote-palveluiden yhtiöittäminen jouduttiin perumaan.

Nyt sekä koko eduskunnan oppositio että kokoomuksen Lepomäki epäilevät, että sote-uudistus ilman yhtiöittämistä olisi EU:n kilpailusäännösten vastainen.

Maakuntamalli puolestaan oli kokoomukselle jo alun perin epämieluisa, mutta Jan Vapaavuoren (kok.) noustua Helsingin pormestariksi siitä on tullut suoranainen Belsebuubin keksintö. Vapaavuoren yhteen kokoamat Suomen suurimmat kaupungit näkevät maakuntamallissa uhkia ja puutteita.

Hämärä tulevaisuus

Sote-uudistus on hallituksen tärkein hanke. Sitä on tehty kuin Iisakin kirkkoa jo monen hallituksen aikana. Tulos on tilkkutäkki ja kompromissi, jota eduskunta vielä keväällä hioo. Hallituksen kannalta uudistuksen kaatumiseen ei ole varaa.

Siksi sote-kapinaa ei ole varaa päästää leviämään. Hallituksen enemmistö eduskunnassa on viiden kansanedustajan varassa, joista yksi nyt siis jo vastustaa uudistusta.

Orpon on nyt pidettävä muut ruodussa. Keskustassa tilanne on helpompi, mutta voiko esimerkiksi eduskuntaan todennäköisesti palaavan Paavo Väyrysen (kapu./kesk.) tuen varaan laskea?

Kaikki puolueet haluaisivat sote-uudistuksen vihdoin maaliin, mutta tuskin oppositio jättää tilaisuutta sen kaatamiseen käyttämättä, jos hallituksen omat rivit hajoavat.

Uudistus jäisi sitten jälleen seuraavan hallituksen huoleksi. Sitä eivät maakuntia ajava keskusta ja valinnanvapautta puolustava kokoomus halua. 

Lue myös:

    Uusimmat