Kommentti: Liikennettä sotkevat huippukokoukset pois Helsingistä

Huippukokouksiin liittyvien turvatoimien vaikutukset liikenteeseen ovat kasvaneet niin isoiksi, että tällaisia kokouksia ei enää kannata Helsingissä järjestää, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Katuja ja teitä on torstaina ja perjantaina suljettu, kun Euroopan neuvoston kokoukseen saapuneita ulkoministereitä on kuskattu saattueissa.

Esimerkiksi Mannerheimintie oli torstaina kaaos kuten myös keskusta. Kehä ykkönen katkaistiin kokonaan pahimman iltapäiväruuhkan aikana. Tuusulan moottoritie oli poikki.

Haitat pääkaupunkiseudun liikenteelle olivat suuret – liian suuret suhteutettuna kokouksen merkittävyyteen.

Jos vieraiden turvallisuus todella vaatii tällaisia toimia, niin kokoukset pitää siirtää pois pääkaupungista.

Kääntäen voi kysyä: Jos terrorismin uhka edellyttää näin järeitä turvatoimia, eikö näiden kohteiden tuominen kaupungin keskustaan tavallisten kansalaisten keskelle ole täysin edesvastuutonta?

Huippukokoukset voi jatkossa järjestää vaikkapa Levillä. Siellä on sesongin ulkopuolella hotellikapasiteettiä ja lentokenttä on lähellä. Kokoustilaakin löytyy.

Lapissa poliiseja on vähän, mutta mattamustat panssariautot voi kuskata sinne autojunalla. Kolariin parkkeerattavan junan makuuvaunuista löytyy majoitus turvatoimiin tarvittaville poliiseille. Määrä on varmasti selvästi pienempi kuin Helsingissä.

Terroristitkin on helpompi erottaa jänkältä kuin Helsingin vilskeestä.

Järjestelyt ovat kansalaisille ja viranomaisille helpommat. Ja vieraatkin voivat nähdä poron.

Lue myös:

    Uusimmat