Kommentti: Leijonien MM-matkaa on värittänyt järisyttävä käänne – Jukka Jalonen näyttää taas suuruuttaan

Leijonat valmis MM-puolivälierään – Lasse Kukkonen teki havaintoja hyökkäyspelistä 2:22
Video: Leijonat valmis MM-puolivälierään – Lasse Kukkonen teki havaintoja hyökkäyspelistä

Leijonien MM-matka tiivistyy järisyttävään käänteeseen, minkä myötä Suomi on taas tutussa pisteessä, kun turnauksen ratkaisupelit alkavat, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Vielä huhti-toukokuun vaihteessa Leijonat oli kasaamassa todellista tähtinippua tämän kevään MM-kisoihin. Kaavailussa olivat mukana maan ykkösnimet kuten Aleksander Barkov ja Patrik Laine.

Jossain vaiheessa näytti jo siltä, että Roope Hintz ja Miro Heiskanen voisivat tulla tähdittämään Suomen ryhmää. Heitä jopa odoteltiin mukaan turnauksen alkuvaiheilla.

Mikko Rantanen tuli. Samoin Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen, Joel Armia ja Olli Määttä. NHL-saalis jäi kuitenkin aavistuksen verran vaisuksi.

Odotukset olivat silti korkealla. Suomi oli hallinnut jääkiekon kansainvälisiä kenttiä keväästä 2019 lähtien. Aikajana olisi voinut alkaa jo vuotta aiemmin, mikäli Leijonat ei olisi pöpeltänyt Tanskan kisojen puolivälieräottelua Sveitsiä vastaan.

Sen jälkeen: kolme MM-finaalia, joita kaksi kultaa ja yksi hopea. Siihen kylkeen vielä olympiakulta.

Suomesta on tullut kansainvälisesti johtava kiekkomaa, jota jahdataan.

Tshekki lähti matkimaan Suomen menestysreseptiä, kun se palkkasi Kari Jalosen miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi.

Ruotsin otteista on näkynyt "leijonamaisia" tiiviin viisikkopelin vivahteita maajoukkueen uuden luotsin Sam Hallamin alaisuudessa.

Eikä Sveitsikään ole peittänyt silmiään EHT-kokemuksiensa äärellä.

Selvää oli se, että Suomi lähti jo viime vuosien menestyksen myötä ylivoimaisesti suurimpana suosikkina tämän kevään MM-turnaukseen. Ääni muuttui, kun Leijonat konttasi rumalla tavalla avausottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Leijonat oli huono. Aivan umpisurkea. Viisikkopelistä ei ollut tietoakaan, paineen alla tehdyt ratkaisut herättivät aitoa kummeksuntaa, eikä selviytymiskeinoja meinannut löytyä millään.

Kaukalossa nähtiin yksi lähivuosien surkein Leijona-nippu. Kriisille oli kaikki syyt ja tekijät olemassa.

Sen jälkeen on tapahtunut järisyttävä käänne, joka kertoo Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen suuruudesta.

Vaikka Suomi kohtasi tiistaina joukkueen, joka pelasi ilman panosta (Tanska), olennainen huomio kohdistui Leijonien pelin kehitykseen.

Jos vielä turnauksen alussa Suomen puolustuksen kiekolliseen osaamiseen kohdistui valtavia kysymysmerkkejä, nyt Leijonien pakit tarjosivat oikea-aikaisia toisen ja kolmannen aallon tukiliikkeitä. Puhumattakaan siitä, miten Suomi pystyi kiekottelemaan itsensä ulos omalta alueelta. Tai siitä, miten pakit pystyivät tuomaan jalalla kiekkoa ylös.

Tai miten Suomi pystyi hyödyntämään keskikaistaa ja miten se sai hyökkäyspeliinsä rytmiä sentterihakujen kautta.

Leijonien kiekollisen pelin suurimmat ongelmat ovat liittyneet niin sanottuun alakolmioon. Termillä viitataan kahden puolustajan ja keskushyökkääjän yhteispeliin niillä hetkillä, kun kiekko on syvällä puolustusalueella. 

Nyt alakolmio löytyi ja Suomi pääsi yhdellä tai kahdella liikkeellä Tanskan paineen läpi. 

Ero oli valtava siihen nähden, mitä Suomen otteista näkyi vielä turnauksen alkumetreillä.

VIDEO: Mikko Manner käy Leijonien alkulohkoa läpi – seuraavaksi Kanada MM-puolivälierässä

Mikko Manner käy Leijonien alkulohkoa läpi – seuraavaksi Kanada MM-puolivälierässä 6:17

Pakkien aktivoittaminen johti siihen, että Suomen viisikon tiiveys pysyi vahvana aina hyökkäyssiniviivalle asti. Sen jälkeen Suomi kaivoi riistoja, hyödynsi siniviivaa ja teki oikea-aikaisilla maalinteon tukitoimilla ratkaisevat maalit Tanskan verkkoon.

Ennen kaikkea Leijonilla on nyt eväät olemassa siihen, että se pystyy selviämään ja purkamaan niin sanottua pohjoisamerikkalaista jatkuvaa painetta, vaikka sitä ei välttämättä edes tule fiksusti peliään rytmittävää Kanadaa vastaan. Mutta jos tulee, Leijonat on valmiina.

VIDEO: Jukka Jalonen Leijonien voitosta: Käytimme pakkeja paremmin kuin aiemmin

Jukka Jalonen Leijonien voitosta: Käytimme pakkeja paremmin kuin aiemmin 1:24

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Turnauksen heikko alku ja lilliputtimaita vastaan tulleet nihkeät voitot loivat haamuja Leijonien ylle. Jos vielä viime keväänä Suomi marssi päättäväisesti kohti mestaruutta, nyt yleisilmeessä on ollut epävarmuuden piirteitä.

Tästä syystä ei olisi yllätys, mikäli Leijonat häviäisi torstain puolivälieräottelunsa Kanadalle.

Häviääkö? Ei välttämättä. Tuskin.

VIDEO: MM-puolivälieräparit selvillä – asiantuntijat iskivät ennakkoanalyysit tiskiin

MM-puolivälieräparit selvillä – asiantuntijat iskivät ennakkoanalyysit tiskiin 5:55

Leijonista on alkanut näkymään tuttuja, suomalaisen menestysreseptin piirteitä. Yksilöistä on tullut kollektiivi.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on nojannut aiemmilta vuosilta saatuihin oppeihin.

”On selvää, ettemme ole vielä ensimmäisen tai toisen pelin jälkeen valmiita”, Jalonen totesi allekirjoittaneelle alkuviikosta.

Jalonen on malttanut, vaikka media ja kansa ovat lyöneet rumputulta muun muassa ketjumuutosten ja ykkösketjun tehottomuuden ympärillä.

Jalonen esikuntineen valitsi mallin, johon he ovat uskoneet alkumetreistä lähtien. Kokoonpanoon ja ketjuyhdistelmiin on tehty vain pieniä viilauksia.

Tuo malli joko kantaa tai ei kanna. Sen jo torstai näyttää.

Elkeet ovat olemassa sille, että Suomi voi hyvinkin tapella taas kirkkaimmista mitaleista. Sen peli on kehittynyt riittävällä tavalla turnauksen edetessä.

Jukka Jalonen on viemässä taas Leijonia huipulle. Kuin tehtaan takuulla.

Käynnistymisvaikeuksista huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat